Ny bølge af konkurser rammer hovedstaden

Krisen rev i første omgang tæppet væk under virksomheder inden for handel, bygge og anlæg, men nu er en ny type virksomheder i søgelyset, og det går især udover hovedstaden.

Læs mere
Fold sammen

Selv om der er små tegn i sol og måne på, at krisen er ved at være overvundet, døjer hovedstaden stadig med mange konkurser.

Antallet af konkurser i hovedstadsområdet satte i november rekord med 372 virksomheder, der måtte dreje nøglen om.

Det viser en beregning fra Dansk Industri på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Dermed blev den hidtidige rekord fra november 2010 med 358 konkurser slået.

Ifølge økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard fra Dansk Industri er der to forklaringer på det høje antal konkurser.

»Dels er tætheden af virksomheder større i hovedstadsområdet, dels rammer konkurserne nu to nye typer virksomheder. Hvor det tidligere især var inden for handel, bygge- og anlægssektoren, er det nu firmaer inden for erhvervsservice, forsikring og finansiering, der bliver ramt,« siger Nikolaj Pilgaard.

Begrebet erhvervsservice dækker over firmaer, der servicerer andre firmaer inden for kantinedrift, vagtpatruljering, vinduespudsning og rengøring.

Udover erhvervsservicefirmaer er virksomheder, der beskæftiger sig med finansiering og forsikring hårdt ramt af konkurser. Ifølge Nikolaj Pilgaard er det eksempelvis firmaer, der lever af at udstede kundekort.

»Bag kundekortene står kreditselskaber, der rammes af, at folk ikke kan betale, fordi de har mistet deres job eller er blevet skilt, og hvor afdragene ikke kommer i første række,« siger Nikolaj Pilgaard.

På landsplan går udviklingen ellers i retning af færre konkurser.

»Når man kigger på tallene på landsplan, ser det ud til at gå lidt bedre. Men ikke i Region Hovedstaden, hvor der set over en længere periode er en opadgående tendens. Det er lidt ligesom begyndelsen af krisen, hvor hovedstaden også lå i top,« siger Nikolaj Pilgaard.

I år har der indtil nu været 4.644 konkurser i hele landet. Cirka 49 procent af alle konkurserne ramte virksomheder i hovedstadsområdet.