Ny Atea-dom: To slipper med samfundstjeneste i bestikkelsesag

De to mænd, som i byretten har fået de hidtil hårdeste straffe i Atea-sagen, fik fredag nedsat deres straf betydeligt, da Østre Landsret behandlede ankesagen.

Portræt af Peter Trudsø, Forsvarsadvokat for de 15 sigtede i Atea-sagen om bestikkelse af offentligt ansatte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I december forlod to mænd Retten i Glostrup med domme om ubetinget fængsel, fordi de som offentligt ansatte havde taget imod bestikkelse fra IT-leverandøren Atea. Fredag kunne de to mænd gå ud af Østre Landsret i København med væsentligt mildere straffe – betingede fængselsdomme og samfundstjeneste.

Hverken i byretten eller i landsretten kunne man aflæse nogen reaktion på dommene hos de dømte. Til gengæld bredte der sig et smil på forsvarerens ansigt, da Berlingske talte med ham efter dommen.

»Vi havde selvfølgelig gerne set en frifindelse, men når det er sagt, så er jeg glad for den her markante ændring af byrettens dom, både bevismæsigt men også i forhold til strafudmålingen,« sagde Peter Trudsø.

De to dømte har begge haft lederstillinger i det offentlige, og det var landsrettens begrundelse for, at betingede fængselsstraffe ikke var straf nok. Derfor blev der lagt samfundstjeneste oven i.

Den ene af de dømte, en 52-årig tidligere chef i Københavns Kommune, fik i byretten fire måneders ubetinget fængsel, fordi han havde taget imod smartphones og iPads til en værdi af 26.000 kr. fra Atea og bedt om en computer til 17.000 kr. Landsretten fandt ham alene skyldig i at have fået udstyr for 24.000 kr. og idømte ham 40 dages betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste.

»Småsagerne«

Den anden af de dømte, en 50-årig tidligere chef i DSB, fik i byretten 60 dages ubetinget fængsel, fordi han havde fået iPhones og iPads for cirka 16.000 kr. Landsretten fandt ham skyldig i at have fået udstyr for 15.000 kr. og idømte ham 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste.

Anklageren, Jørn Thostrup, gik i Østre Landsret efter en skrappere dom til den 52-årige mand og en stadfæstelse af byretsdommen til den 50-årige mand. Alligevel var han i går tilfreds med dommen.

»Jeg hæfter mig ved, at de tiltalte blev dømt skyldige lige som i byretten. Så er det rigtigt, at der er sket en nedsættelse af straffen. Byrettens dom var noget hårdere, men vilkårene om samfundstjeneste er en hårdere sanktion end en ren betinget sanktion,« sagde Jørn ­Thostrup.

Ankesagen handler om den del af Atea-komplekset, der betegnes som »småsagerne« eller »kontantsalgssagerne«, hvor offentligt ansatte er bestukket med IT-udstyr. I denne del af sagskomplekset er der indtil nu faldet otte domme i byretten, heriblandt flere fængselsstraffe, men også to frifindelser. Hvorvidt giverne også skal tiltales, er først afklaret til sommer.

Kontantsalgssagerne er en udløber af den såkaldte »hovedsag« om bestikkelse af offentligt ansatte med bl.a. en meget omtalt tur til Dubai til 400.000 kr. Politiet har for nylig rejst tiltale mod både givere og modtagere i denne del af bestikkelsessagen. IT-leverandøren Atea er blandt de tiltalte.

Pletterne på straffeattesterne

Ingen af de dømte i ankesagen er tidligere straffet og begge har »gode personlige forhold«, som det hed i retten. Forsvareren mente derfor, at retten burde overveje, hvilke konsekvenser en dom kunne få for de to.

»Den enes job i det offentlige hænger nok i en tynd tråd i tilfælde af en dom. Og den anden, som er selvstændig og har kontrakter med det offentlige, vil nok få problemer med sin sikkerhedsclearing med en plettet straffeattest,« sagde Peter Trudsø.

En betinget dom pletter straffeattesten i tre år, mens det er fem år for en ubetinget dom.