Ny app vil afløse Uber: »Vi bekymrer os ikke om, hvad der er lovligt eller ulovligt«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Asger Ladefoged. Når Uber om nogle timer har kørt sidste tur, er hjemmesiden til den nye kørselstjeneste Avanti klar. »Vi ved godt, at den er ulovlig,« siger stifteren bag appen.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen tilbage fra påske. Vi har samlet dagens allervigtigste nyheder, som du lige kan nå at læse, inden du starter dagen.

Vi skal runde en ny ulovlig kørselstjeneste, der vil ud på det danske marked, når Uber lukker senere i dag. Og så går det på abonnementssiden rigtig godt for streamingtjenesten Netflix, der regner med at runde 100 millioner abonnementer senere på ugen.

Virksomhederne får også et opråb med på vejen, der handler om nye regnskabsregler, som de skal i gang med at implementere. Derudover kan vi fortælle, at jyske familievirksomheder høster milliarder på stribe.

Vi starter med en sidste køretur hos kørselstjenesten Uber, der lukker i Danmark i dag.

Uber lukker og nye apps er på vej. En af dem er direkte ulovlig.

I dag kl. 12 har kørselstjenesten Uber kørt sin sidste tur, men det betyder ikke, at der vil være mangel på kørselstjenester i fremtiden. Tværtimod betyder Ubers afgang i Danmark, at en lang række nye apps er på vej.

Ifølge Per Jakobsen, talsmand for Uber-chaufførerne, samles de tidligere chauffører på et møde kl. 13, hvor det vil blive offentliggjort, hvilke apps der kommer på markedet, når Uber lukker. En af disse apps bliver efter sigende Habil, der fungerer som en fragttjeneste, hvor passagerer kan bede om at blive fragtet fra A til B sammen med sin pakke.

Men der er endnu en app på vej, kan Berlingske Business i dag fortælle. Den hedder Avanti, og stifteren bag appen, Lars Kragh Andersen, vil i dag offentliggøre hjemmesiden for appen, selvom han godt ved, at den er fuldt ud ulovlig.

»Vi bekymrer os ikke om, hvad der er lovligt eller ulovligt. Vi bekymrer os om, hvad der er rigtigt eller forkert. Og frihandel mellem mennesker er ikke forkert, så vi vil ikke overholde kravene i taxilovgivningen,« siger han til Berlingske Business.

Læs mere om Avanti her.

Nye regnskabsregler rammer selskaber hårdt.

Og så kan Berlingske Business også fortælle, at virksomheder skal være opmærksomme i forhold til nye regnskabsregler for leasingforpligtelser. De nye regnskabsregler er en af de mest omfattende regnskabsændringer i årevis, og noget som kommer til at tage mange mandetimer i finansafdelingerne i virksomhederne fremover.

Berlingske Business Research har gennemgået regnskaberne i de største danske virksomheder, og det viser sig, at gælden vil vokse markant i de fleste selskaber på grund af de nye regler – i visse endda eksplosivt.

»Det er et stort arbejde for virksomhederne. Hvis man er i detailhandelen og eksempelvis har mange lejemål, så skal man ind og få hver enkel kontrakt igennem og vurdere, om den skal klassificeres anderledes i forhold til de nye regler,« siger Jan Peter Larsen, partner i Deloitte.

Læs mere om, hvad de nye regnskabsregler indebærer, her.

Netflix runder 100 millioner abonnenter denne uge.

Det går godt på antallet af abonnementer hos streamingtjeneste Netflix. I selskabets regnskab for første kvartal kan man læse, at tjenesten regner med at runde abonnent nummer 100 million senere i denne uge.

For et år siden havde Netflix 81,5 millioner abonnenter, men der kommer altså hele tiden nye til - både i hjemlandet USA og i resten af verden.

På bundlinjen hos streamingtjenesten var der i første kvartal 178 dollar tilbage, hvilket er mere end seks gange så meget som overskuddet for samme periode sidste år, skriver Ritzau.

Jyske familiemastodonter høster milliarder på stribe

Milliarderne fosser ind i kassen hos de allerstørste danske virksomheder, skriver Finans.

Det viser en gennemgang af 2016-tallene for en stribe af de især jyske mastodonter, der har aflagt regnskaber i de seneste måneder. Blandt topscorerne er familievirksomheder som Lego, Danfoss, Jysk, Grundfos og Bestseller. Men også VKR Holding, der står bag Velux-vinduerne, og skokæmpen Ecco tjente hver især mere end 1 mia. kr. sidste år.

»Det går virksomhederne rigtig godt. De har nogle flotte indtjeninger, og det taler sit eget tydelige sprog om, at ejerskabet er stærkt,« siger Søren Brandi, ekspert i familievirksomheder, til Finans.

Kapitalfonde slår alarm: Frygter ny prisboble

Markedet for køb og salg af virksomheder har de seneste år buldret af sted, men festen kan snart være slut.

Flere kapitalfonde advarer nu om, at prissætningen på mange selskaber er kommet så højt op, at flere af fondene i stigende grad takker nej, fordi de er bange for, at de køber for dyrt. De frygter en prisboble som den, man så i årene op til finanskrisen, skriver Børsen.

»Jeg frygter, at vi er på vej ind i samme boble som før finanskrisen. Hukommelsen er decideres skræmmende kort hos flere aktører, for det er altså ikke ret mange år siden, at der var mange, der måtte tage i mod nogle lussinger, fordi der blev købt for dyrt,« siger Dan Højgaard Jensen, ledende partner i kapitalfonden Industri Udvikling, til Børsen.

Det sker i dag

Der er flere nøgletal på vej fra amerikansk økonomi i dag:

  • kl 14.30: USA: Påbegyndt boligbyggeri, marts
  • kl 14.30: USA: Byggetilladelser, marts
  • kl 15.15: USA: Industriproduktion, marts
  • kl 15.15: USA: Kapacitetsudnyttelse, marts

Det sker på markederne

Det japanske Nikkei-indeks stiger tirsdag med 0,3 pct. i forhold til mandagens lukkeniveau, mens det bredere Topix-indeks lægger 0,4 pct. oveni mandagens slutniveau.

Det er blandt andet japanske eksportører af elektronik og biler, som står bag stigningerne i Topix-indekset, skriver Ritzau Finans. Disse aktier ser ud til at nyde godt af udtalelser fra USA's finansminister Steven Mnuchin, som i et interview med Financial Times mandag har blødt lidt op i de vendinger, som præsident Donald Trump kom med i sidste uge.

For knap en uge siden gav Donald Trump udtryk for, at han synes, at den amerikanske valuta er blevet for stærk. Og selv om Steven Mnuchin i interviewet med Financial Times erklærer sig enig med præsidenten i, at dollarens styrke rammer den amerikanske eksport på den korte bane, så siger han samtidig, at han ser dollarens styrke som et plus på den længere bane.