Ny analyse: Konkurrencen om små lejligheder er blevet større

Antallet af unge mellem 18 og 25 år vokset markant hurtigere end antallet af små boliger i København de seneste år. Det viser en ny analyse baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Der var været godt gang i byggeriet af boliger i København de seneste år, men der er blevet bygget få små boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man bevæget sig lidt rundt i København de seneste par år, har det været svært ikke at bemærke de mange byggekraner og stilladser, der er blevet brugt til at opføre tusindvis af nye lejligheder i hovedstaden.

Men på trods af den heftige byggeaktivitet kan det være svært at finde en lille lejlighed i København for de unge, der har været så heldige at blive optaget på drømmeuddannelsen og derfor er på boligjagt i disse dage.

En ny analyse, som Spar Nord har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, viser nemlig, at antallet af indbyggere mellem 18 og 25 år i København er vokset langt hurtigere end antallet af små boliger i kommunen de seneste fem år.

Særregel påvirker udbud i København

Fra 2014 til 2019 er der kommet 1.651 flere boliger på under 50 kvadratmeter i København, mens antallet af indbyggere mellem 18 og 25 år steget med 5.726. Det svarer til, at antallet af unge mellem 18 og 25 år er steget med 6,4 pct., mens antallet af boliger på under 50 kvadratmeter er steget med 4,7 pct. Tallene dækker både over lejeboliger og små ejerlejligheder, der kunne være oplagte til forældrekøb.

Ser man på udviklingen i antallet af boliger på henholdsvis over og under 75 kvadratmeter, er det endnu mere tydeligt, at det primært er store boliger, der er blevet bygget de seneste år. For mens antallet af boliger på over 75 kvadratmeter eller større er steget med 12,3 pct. de seneste fem år, er antallet af boliger på under 75 kvadratmeter kun vokset med 1,5 pct. i samme periode.

At der er blevet bygget så få små boliger i København skyldes nok i høj grad den såkaldte 95 kvadratmeterregel, vurderer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

95 kvadratmeterreglen er en særregel, der indebærer, at nye boliger i Københavns Kommune skal være 95 kvadratmeter i gennemsnit. Særreglen har dog mødt en del kritik, og overborgmester Frank Jensen (S) har tidligere på året varslet, at en opblødning af reglerne er på vej.

Billige lejligheder i Aalborg

Mens det heller ikke er helt lige til at finde en mindre lejlighed i Odense og Aarhus, ser det noget anderledes ud i Aalborg.

»Der er rigtigt mange små lejligheder i Aalborg-området. Også nogle der er til at betale,« siger Jens Nyholm og fortæller, at et opslag på Boligportalen.dk en tilfældig dag i slutningen af juli viste, at der var 133 ledige lejeboliger til rådighed for under 5.000 kroner i Aalborg, mens der til sammenligning kun var fire i Aarhus og én i København til samme pris.

»Vi kan se på, hvor mange lejligheder på 50 kvadratmeter der er blevet bygget, og hvor mange unge der ifølge statistikken er flyttet til. Men det her søgning på Boligportalen.dk giver et godt billede af, hvor meget der reelt set er til rådighed, inden de unge skal til at starte på studierne om kort tid. Og der er jo stort set ikke noget i københavnsområdet, medmindre man kan komme ind på et kollegium,« siger Jens Nyholm.