Ny amerikansk kæmpeordre til Vestas

Vestas lander for anden gang i denne uge en gigantordre fra USA. Det skaber et solidt fundament for vindmøllegiganten på det amerikanske marked.

Med endnu en ordre fra det amerikanske marked, har Vestas, i følge Sydbank-analytiker Jacob Pedersen, skabt et solidt fundament for en kraftfuld fremgang i USA de næste år.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk
Julen starter tidligt for Vestas, der på bare to dage har indhentet to gigantordrer fra USA. 
 
I onsdags landede Vestas en aftale med det amerikanske marked, hvor ordren lød på 350 megawatt med potentiale til yderligere ordrer for 636 megawatt. Den anden største enkeltordre i år for vindmøllegiganten. 

Nu kommer endnu en kæmpe ordre fra det amerikanske. Denne gang lyder den på 220 megawatt. Til sammen henter Vestas på få dage en samlet ordre på 671 megawatt. 

Ordrene får samtidig rammeaftalen mellem Vestas og deres samarbejdspartner øget fra 750 megawatt til 1174 megawatt. 

Ifølge Sydbank-analytiker Jacob Pedersen er ordren et udtryk for, at Vestas for alvor træder ind på en stærk position i USA. 

»Der erfyldt op med pakker rundt om træet i øjeblikket for Vestas. Det understreger,at Vestas har godt fat i det amerikanske marked. At man kan spille med om destørste ordre blandt de største og mest spændende kunder i USA,« siger han. Hverken Jacob Pedersen eller særlig mange andre havde for et halvt år regnet med, at Vestas ville indhente så mange store ordre. Flere havde forestillet sig, at koncernen ikke ville ramme ordrer for meget mere end 1000-1500 megawatt. Regner man rammeaftalerne med, så har Vestas nu landet cirka 3500 megawatt i USA. 

»Der har været en frygt for, at Vestas ikke har stået helt så stærkt. Med den finansielle turbulens som Vestas har været inde i, så ville det ikke være unaturligt, hvis der var nogle af kunderne, der valgte at neddrosle aktivitetsniveauet,« siger han og forklarer, at det har båret frugt, at Vestas har haft så mange jern i ilden i USA. 

Der skal leveres 110 stk. V1000-møller, der skal opføres i Texas. Det forventes, at leveringen finder sted i anden halvdel af 2014 og første halvdel af 2015.  

Med de massive ordrer, der er kommet på stribe, har Vestas sikret et fundament for, at en kraftfuld fremgang på det amerikanske marked i både 2014 og 2015. 

»Det kræver selvfølgelig, at rammeaftalerne man har fået,bliver udnyttet. Men rammeaftalerne er skruet sammen på en måde, så der er megetstor sandsynlighed for, at det sker,« siger Jacob Pedersen.