Nummerplade-hamstring splitter aftalepartier

Skatteministeren ønsker politisk opbakning til at få stoppet nummerplade-hamstring. De øvrige partier i aftalen om afgifter på elbiler er splittede i sagen.

Foto: ROBYN BECK

Siden regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Radikale for en måned siden blev enige om at udfase afgiftsfritagelsen for elbiler gradvist fra 1. januar, er der blevet hamstret 2.500 nummerplader.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) peger pilen mod luksus-elbil-producenten Tesla, men virksomheden afviser over for Business.dk beskyldningen.

Blandt de tre aftalepartier er der spredte meninger om, hvad der er sket - og hvad der skal gøres.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), håber, at Skatteministeriet vil gribe ind, hvis der er foregået ulovligheder.

»Det lyder som om, der ikke er helt rent trav fra branchen, når man den seneste måned skulle have solgt 2.500 af den dyreste elbil, når man tænker på, at der hele sidste år blev solgt 1.600,« siger han og tilføjer:

»Der kan være behov for, at vi griber ind, hvis det er rigtigt - fordi staten risikerer at gå glip af en milliard kroner.«

Omvendt mener de Radikales skatteordfører, Martin Lidegaard (R), at man kunne have set det komme, når det fra 1. januar bliver dyrere at købe elbiler. Partiet argumenterede længe og kraftigt for at forlænge afgiftsfritagelsen i stedet for gradvis at udfase den frem mod 2020.

»Vi har hele tiden advaret regeringen mod at droppe afgiftslettelsen, netop fordi man risikerer den her form for ketchup-effekt. Det her er jo, hvad der er forventeligt, når regeringen ikke vil forlænge afgiftsfritagelsen,« siger han.

Adspurgt om man ikke skal gribe ind, hvis der er foregået en omgåelse af reglerne, lyder ordførerens svar:

»Nu skal vi lige se, hvad der er op og ned i den her sag, herunder om regningen virkelig bliver så stor, som Skat påstår. Mit udgangspunkt er, at vi gerne vil have, at der kommer flere elbiler i Danmark.«

Hos det sidste aftaleparti, Socialdemokraterne, kalder skatteordfører Jesper Petersen (S) i en sms til Berlingske Nyhedsbureau sagen for »potentielt ret alvorlig«:

»Men jeg har ingen kommentarer for nuværende. Vi afventer skatteministerens udspil og en indkaldelse til et møde om sagen.«