Nu vågner dansk økonomi

Alle vigtige parametre i den danske økonomi begynder endelig at pege i den rigtige retning, og væksten overrasker positivt. Men der er stadig langt til de glade dage, fra før finanskrisen brød ud.

Der er positivt nyt at hente i nye økonomiske nøgletal. Hvis man renser tallene, kan man blandt andet se, hvordan det går med de private byerhverv. Det er groft sagt alt undtagen landbrug, olie og den offentlige sektor. Udviklingen i byerhvervene er vigtig, fordi det er her, nye job skabes, og herfra den øgede beskæftigelse kommer. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Efter lang tid i dyb søvn på grund af finanskrisen er dansk økonomi langt om længe ved at vågne. For første gang i næsten ti år peger alle parametre i den rigtige retning.

Danskerne er langsomt begyndt at bruge flere penge, og privatforbruget kravler lidt i vejret, virksomhederne investerer mere, flere danskere kommer i arbejde, og eksporten vokser. En fin cocktail, der kunne ses, da kongen over alle økonomiske nøgletal for den danske økonom kom fredag.

Det er væksten i vores samlede økonomi i form af BNP. Opgørelsen er udarbejdet af Danmarks Statistik, og den viste, at der i slutningen af 2014 var en vækst på 0,4 pct. Det er sjette kvartal i træk, at den danske økonomi vokser, og bundlinjen for hele sidste år blev en fremgang på en pct. Det resultat kom i land efter to år i træk, hvor den danske økonomi er skrumpet.

Udviklingen viser, hvor dybe stød finanskrisen gav til den danske økonomi. Udtrykket »højt at flyve, dybt at falde« har for alvor været betegnende for rigets tilstand med en flere år lang ørkenvandring, hvor der kun har været få lyspunkter undervejs.Diverse bankøkonomer er også positivt overraskede over de nye tal for økonomien. Det er for tidligt at tale om et egentligt opsving. Der er fortsat masser af usikre faktorer, og internationale kriser, som situationen i Ukraine, kan få den internationale økonomi til at vakle. Hertil kommer, at det stadig er lidt usikkert, hvor meget danskerne har fundet Dankortet frem. Fremgangen i det private forbrug kom først og fremmest i slutningen af året. I resten af 2014 var udviklingen på det punkt været forholdsvis flad. Alligevel tror Danske Bank på, at vi i år når op på en vækst på 1.6 pct. stigende til to pct. næste år.»Vi mener, at dansk økonomi er superduper dejlig. Det billede ser vi ingen grund til at ændre på i øjeblikket. Det går den rigtige vej, selv om tempoet ikke er særlig højt,« siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Lang vej i mål

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, tror man, at startskuddet er gået til bedre tider.

»Med den positive udvikling på arbejdsmarkedet, et boligmarked, der er i klar bedring, en stigende realløn, de rekordlave renter i dansk økonomi, de positive afledte effekter fra den lave oliepris samt den svækkede euro, er der lagt i kakkelovnen til mere vækst, når vi kigger frem,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen.

»Uden ny international uro er det alene et spørgsmål om, hvor hurtigt vi vil se disse stimulanser slå igennem. En ting står helt klart: Det er ikke mangel på penge, der står i vejen for et opsving i dansk økonomi,« siger Frederik I. Pedersen.

Graver man lidt dybere i de nye tal, er der også mere positivt nyt at hente. Hvis man renser tallene, kan man nemlig komme ind til kernen og se, hvordan det går med de private byerhverv. Det er groft sagt alt undtagen landbrug, olie og den offentlige sektor. Udviklingen i byerhvervene er vigtig, fordi det er her, nye job skabes, og herfra den øgede beskæftigelse kommer.

Og i 2014 blinker byerhvervene med en fremgang på to pct. Endnu et grønt lys, men trods de lidt mere positive toner, understreger Steen Bocian, at vi er et pænt stykke fra glade tider midt i forrige årti.

»Vi er begyndt at gå i rigtig retning, men der er lang vej i mål. Dagens væksttal er ikke højere, end hvad man kan karakterisere for normalt for en økonomi som den danske, så vi indhenter kun meget lidt af det tabte,« siger Steen Bocian, der fremhæver, at det, som skal til, er lidt mere af det hele med forbedring af alle nøgletallene.

Set i et europæisk perspektiv kommer den danske økonomi dog hellere ikke ud som vinder. Vores vækst ligger på det europæiske gennemsnit, men vi er bagefter alle vores nabolande. Både Sverige, Norge, Tyskland og England har mere gang i deres økonomier, end vi har herhjemme. Landene med lavere vækst end i Danmark befinder sig primært i Sydeuropa og landene omkring Rusland.

Befinder os i ingenmandsland

Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg er meget enig i, at det ser pænere ud herhjemme, men så heller ikke mere. Sidste år var det klart bedste vækstår siden før finanskrisen, og vi er derhenne i den økonomiske udvikling, hvor den klare konklusion er, at vi har lagt krisen bag os. Men en egenlig højkonjunktur er for voldsom en betegnelse at bruge. Vi befinder os fortsat i ingenmandslandet mellem krise og opsving, lyder det fra Dansk Byggeri.

»Det er positivt, at investeringerne så småt er begyndt at vokse fra deres uhyggeligt lave udgangspunkt. Dermed er det reelt investeringerne, der sammen med en kraftig stigning på 1,4 pct. i det offentlige forbrug sikrer, at der nu er kommet en pæn fremgang i dansk økonomi,« siger Bo Sandberg, der påpeger, at væksten herhjemme rent faktisk var højere i både 2010 og 2011.