Nu strækker lønnen længere

En meget lav inflation gør, at danskerne får flere penge til forbrug trods svage lønstigninger det seneste år. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Foto: Brian Bergmann. Danskernes løn rækker stadig længere.
Læs mere
Fold sammen

Danskernes løncheck vokser ikke ret meget, men alligevel er der godt nyt. Pengene rækker stadig længere, når der skal købes ind i supermarkedet. Reallønnen stiger nemlig ganske pænt.

Det viser helt nye tal Fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA. I tallene kan man se, at fra 3. kvartal sidste år til 3. kvartal i år er lønnen kun vokset med 1,6 pct. på DA-området. Men på samme tid er inflationen kun vokset med 0,5, og det betyder, at der har været en fremgang i reallønnen gennem det seneste år på én procentpoint.

Danske Bank bemærker, at det faktisk er ganske meget, når man tager i betragtning, at arbejdsmarkedet fortsat er i en eller anden form for krise.

Hertil kommer, at lønnen i landene omkring os, stiger mere end herhjemme. Specielt inden for industrien. det betyder, at vi langsomt er ved at genvinde en del af det tab i konkurrenceevnen, som vi oplevede under høj konjunkturen.

Mens Sydbank fremhæver, at fremgang i reallønnen giver råd til lidt større julegaver i år. Reallønsfremgang er første skridt på vejen til, at der kan komme mere gang i det private forbrug, og derigennem i den økonomiske vækst i Danmark.

Samtidig med opgørelsen fra DA er Danmarks Statistik kommet med tal for lønningerne i det offentlige, og de viser, at lønnen i det offentlige er vokset en del mindre end i det private. I regionerne har der direkte været et fald.