Nu starter den virkelige test for hovedmotor i dansk økonomi: »Vi skal ikke være så bekymrede for det dyk, vi har set de seneste måneder«

Regeringen og et bredt flertal præsenterede torsdag en række nye initiativer, der skal sparke gang i eksporten, der er en hovedmotor i dansk økonomi. Tiltagene er vigtige, for danske eksportvirksomheder ser ind i en udfordrende periode, vurderer professor i økonomi.

Coronakrisen har ramt eksporten, der sammen med privatforbruget udgør de to hovedmotorer i dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og et bredt politisk flertal præsenterede torsdag morgen 27 nye initiativer, der skal holde hånden under dansk eksport. De nye tiltag har en samlet værdi på 485 mio. kroner og kommer på et afgørende tidspunkt for danske eksportvirksomheder.

For selv om den økonomiske genopretning er godt i gang på flere af Danmarks store eksportmarkeder, vil de kommende måneder være præget af stor usikkerhed.

Det vurderer Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af den ekspertgruppe, som i foråret rådgav regeringen om den økonomiske genåbning af Danmark.

»Vi skal ikke være så bekymrede for det dyk, vi har set de seneste måneder. Vi skal være mere bekymrede for risikoen for en længerevarende periode, hvor USA og vores store europæiske nærmarkeder skal kæmpe sig ud af coronakrisen,« siger Philipp Schröder og tilføjer:

»OECDs seneste prognose peger på, at der kommer til at gå to år, før verdensøkonomien er tilbage på samme niveau som før coronakrisen. Det vil komme til at påvirke mange danske eksportvirksomheder.«

»Langtrukken og træg genopretning«

Den danske eksport af varer har sammenlignet med andre lande klaret sig fornuftigt igennem coronakrisen. Det skyldes i høj grad, at en stor del af den samlede vareeksport består af fødevarer og medicin, som er mindre følsom over for konjunkturudsving.

Både eksporten af varer og tjenester er dog ikke gået uden om et slag fra coronakrisen, og regeringen vurderer i den seneste udgave af »Økonomisk Redegørelse«, at eksporten står til et fald på 10,2 procent i år.

Den vurdering bliver delt af Handelsbankens økonomer, der i en ny analyse også forventer et stort tilbageslag i eksporten, der sammen med privatforbruget udgør de to hovedmotorer i dansk økonomi.

»Vores forventning om en langtrukken og træg genopretning af væksten på Danmarks eksportmarkeder, en tvivlsom om end forhåbentlig ikke katastrofal brexit-aftale samt fortsatte globale handelsspændinger ventes således at lægge en dæmper på eksportudviklingen i den kommende tid,« skriver Handelsbanken.

Omtrent samme vurdering kommer Danske Bank også frem til i en ny analyse, der blev sendt på gaden tirsdag.

»Risikoen for at opsvinget bliver sat tilbage som følge af anden bølge af smitte er betydelig, og danske virksomheder er samtidig belemret med den stærkeste krone i over ti år, hvilket udhuler deres konkurrenceevne i en svær tid. Vi forventer ikke, at den samlede eksport er tilbage på niveauet fra udgangen af 2019 før i 2022,« skriver Danske Bank.

Vigtigt med personlig kontakt

Foruden en generel afmatning i efterspørgsel har flere virksomheder oplevet, at rejserestriktioner har gjort det svært at rejse ud i verden og vinde nye ordrer.

Derfor er det godt nyt, at den nye eksportpakke, som blev præsenteret torsdag, indeholder flere initiativer, der skal gøre det lettere at foretage erhvervsrejser, mener Philipp Schröder.

»Det reducerer usikkerheden for, at virksomhederne kan få deres montører og sælgere ud i verden. Det er vigtigt og nok det tiltag i pakken, der giver den største effekt,« siger Philipp Schröder.

»Tilstedeværelse har afgørende betydning. Den personlige kontakt mellem køber og sælger er meget vigtig for eksporten,« tilføjer han.

Derudover fremhæver Philipp Schröder, at det er positivt, at der i det nye eksportmarked er afsat penge til international markedsføring og eksportfremme.

»Det er dokumenteret, at denne type af tiltag har en positiv effekt på eksporten. Man kan så diskutere, hvor stor effekten er, og hvorvidt store virksomheder ikke sagtens kan klare sig uden denne hjælp,« siger Philipp Schröder og fremhæver, at det i sidste ende er begrænset, hvor meget man kan understøtte eksporten gennem politiske initiativer.

»Den nye pakke indeholder gode og fornuftige satsninger. Men man skal selvfølgelig huske på, at eksport bliver skabt af virksomheder og ikke af Udenrigsministeriet,« siger Philipp Schröder.

Dansk Erhverv og DI: Det kan blive nødvendigt med yderligere tiltag

Dagens politiske aftale kommer efter, at regeringen og et politisk flertal tidligere på året afsatte en halv milliard kroner til en eksportpakke og bad otte genstartsteams og et såkaldt »Forum for genstart af dansk eksport« om at komme med forslag til den konkrete udmøntning af pakken.

Forummet og de otte genstartsteams afleverede derefter omkring 100 anbefalinger til regeringen i september, og det er så ud fra disse, at regeringen og et bredt politisk flertal nu har udvalgt 27 konkrete initiativer.

Hos både Dansk Industri og Dansk Erhverv glæder man sig over den nye aftale, men fremhæver også behovet for yderligere tiltag. Begge organisationer mener blandt andet, at et permanent fradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger på 130 procent kan styrke dansk eksport på den lange bane.

»Det har længe været et kraftigt ønske for Dansk Erhverv, at man permanent indfører FoU-fradrag på 130 procent uden loft. Det vil betyde meget for konkurrenceevnen på sigt og vil kunne gøre en mærkbar forskel for biotekvirksomheder, men også for andre FoU-tunge virksomheder, der grundet krisen får underskud i år. Dermed opfordrer vi til, at man på et senere tidspunkt tager den del op til overvejelse også,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.