Nu skal Lars Løkke Rasmussen fyre raketten af

Det er ret dårlig timing: Regeringen har fået en »Lamborghini-Brian«, netop som VLAK skal fortælle danskerne, at skattelettelserne kommer alle til gode.

Foto: Henning Bagger

Nok kommer kommunalvalget først 21. november, men det er i denne uge, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal vende befolkningens syn på regeringen i almindelighed – og Venstre i særdeleshed.

Løkke skal simpelthen fyre en tretrinsraket af, som samlet set skaber et billede af, at Venstre er i stand til at levere solide, politiske aftaler til gunst for den almindelige borger og i mindre grad til glæde for erhvervslivet.

Jo tættere på et valg, desto længere væk er politikernes interesse for erhvervs­livet, for vi danskere tænker mere på egen tegnebog end vækst og arbejdspladser i fremtiden.

Det er ikke uden grund, at Dansk Industri (DI) i sidste uge gentog, at regningen sendes videre til børneværelset i den simple logik, at det er fremtidens generationer, der skal betale for den økonomiske letsindighed, der i DIs optik driver landets økonomi.

I år er det borgmesterposterne, som er i spil, men vi er også halvvejs i den nuværende regeringsperiode.

I denne uge skal regeringen først og fremmest minimere tabet af borgmesterposter ved kommunalvalget, men blikket er allerede rettet mod næste folketingsvalg.

Når politikere har valgbrillerne på, er det fristende at dele penge ud, og når man ikke har pengene i hånden, kan man arbejde med et forventeligt økonomisk råderum, som ifølge Finansministeriet er på 35,5 mia. kroner årligt i 2025.

De penge er nu i spil, og de skal fordeles effektivt – og med et stort brag.

Det er her, at Lars Løkke Rasmussens tretrinsraket i denne uge kommer ind i billedet. Den ene affyring er finans­loven, den anden er en vækstplan, og den sidste er et omfattende skatteudspil.

Vækstplanen handler om nogle få milliarder kroner. Finansloven handler om statens budget for det kommende år og er traditionelt en tabersag for en regering, for i virkeligheden er der få penge at rykke rundt på, men hver gang nogle får lidt ekstra, vil andre tabe, og det er altid taberne, som fylder mest i medie­billedet. Tilbage er skatteudspillet og de mange milliarder. Regeringen vil uddele skatte- og afgiftslettelser for 22 mia. kroner, og det er den pakke, der skal sikre medvind for regeringen.

Det vil regeringen kun kunne opnå, hvis den brede befolkningsgruppe oplever, at skattelettelser kommer alle til gode.

Selv om der blandt topøkonomer synes at være konsensus om, at der vil være flere nye arbejdspladser i en lempelse af topskatten, er det ikke en politisk vindersag. Kun ti procent af befolkningen betaler topskat, og det er ikke nok til at vinde et valg, og det er slet ikke i det lag, regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, finder stemmerne.

Lars Løkke Rasmussen har formået at nedbryde den beton, som Liberal Alliances krav om topskattelettelser stod skrevet i. Partiet har fundet ud af, at adgangen til ministerbiler er vigtigere end mærke­sager støbt i beton.

Nu handler det om, at alle borgere kan se sig selv i det kommende skatteudspil, og det kræver ikke mindst en fortælling, som Løkke kan få DF til at købe.

Med tre partier i regeringen er det imidlertid svært for Løkke at styre kommunikationen – og mon ikke, at statsministeren flåede nogle hårtotter ud af hovedbunden, da den konser­vative erhvervsminister, Brian Mikkelsen, ufrivilligt fik omdøbt sig selv til »Lamborghini-Brian«. Det skete, da han i sidste uge fortalte Børsen, at skatte­udspillet vil indeholde en aktiesparekonto med lav skat, hvoraf danskerne kan trække penge ud af:

»Hvis man f.eks. vil købe en lækker Lamborghini, så må man godt gøre det, fordi det er ens egne penge,« sagde Brian Mikkelsen – og erhvervsministeren gjorde skaden værre, da han efterfølgende forgæves forsøgte at få Børsen til at ændre luksusbilen i citatet til den langt mere beskedne folkevognsmodel Polo.

Som statsminister måtte socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt i sin politiske karriere slås med betegnelsen »Gucci-Helle«. Nu har den siddende regering fået en »Lamborghini-Brian«, og det klinger skidt, når regeringen i løbet af ugen vil fortælle, at skattelettelserne kommer alle til gode.

Men uanset Brian Mikkelsens luksusbrøler er det Lars Løkke Rasmussen, der er til eksamen i denne uge.

Han er gentagne gange blevet beskrevet som en politisk håndværker af guds nåde, men det har på det seneste knebet alvorligt med at finde det rette værktøj frem.

Det skal han nu, hvis han vil have DF om bord. Det store spørgsmål er, om prisen for DF bliver for høj, næppe for Lars Løkke, men derimod for Anders Samuelsen, som står med et forklaringsproblem af episke dimensioner.

Claus Skovhus er Berlingske Business’ opinionsredaktør.