Nu sætter regeringen tal på milliardgevinsten ved åbningen – topøkonom tager et stort forbehold

Udbetalingen af feriepengene vil sende 22 milliarder kroner ud til danskerne efter skat, mener regeringen. Det vil skabe mange tusinde job. Med åbningen og feriepengene mener Danske Bank, at det er realistisk, at vi kommer op på en vækst i år på over to procent.

 
Den store udbetaling af feriepenge var i efteråret med til at give dansk økonomi en solid saltvandsindsprøjtning. Det forventer finansminister Nicolai Wammen (S) også, at den nye udbetalingsrunde vil gøre. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Nu kan vi snart gå på restaurant og i indkøbscenter igen. Åbningen af samfundet vil booste den danske økonomi med seks til otte milliarder kroner om måneden frem mod maj. Det svarer til 1.400 kroner pr. dansker.

De nye tal kommer fra finansminister Nicolai Wammen (S). Dermed er der gjort klar til, at genopretningen af den danske økonomi kan tage fart efter den hårde nedlukning i vinter.

Som beskrevet i Berlingske onsdag regner Torben M. Andersen og Michael Svarer, begge tidligere overvismænd og professorer i økonomi ved Aarhus Universitet, med, at åbningen vil give et ganske solidt skub til den danske økonomi her i foråret.

Det er første gang, at regeringen sætter tal på, hvad den mener, at åbningen kommer til at betyde.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, mener, at regeringens bud lyder meget realistisk, men der er dog en betingelse.

»Ifølge regeringens seneste skøn koster nedlukningen 3,5 procent af BNP (bruttonationalproduktet, red.). Det svarer til cirka syv milliarder kroner om måneden,« siger Las Olsen.

»Derfor lyder regeringens skøn for gevinsten ved åbningen meget realistisk. Men det kræver, at man også åbner fuldstændig. Det skal ikke være sådan, at restauranterne skal lukke klokken 22, og der kun må være 250 kunder i IKEA,« siger Las Olsen.

Han mener, at med aftalen om åbningen er det sandsynligt, at væksten i den danske økonomi kan komme over to procent i år, hvorved vi vil have indhentet noget af det tabte fra 2020. Men han tvivler dog på, at vi kan komme op på en vækst på 2,8 procent. Det er spådommen fra regeringen i den seneste »Økonomisk Redegørelse«, der kom i slutningen af december, lige før den nye nedlukning blev annonceret.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv

»Jeg er desværre langt fra sikker på, at genåbningen vil få en så stor positiv effekt på den økonomiske aktivitet, som Finansministeriet regner med. Der er tale om en genåbning, hvor foden er solidt plantet på bremsen.«


Dansk Erhverv har mange medlemmer, der er ramt af nedlukningen. Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, mener, at regeringens beregninger på åbningen er »i den absolutte optimistiske ende af skalaen«.

»Jeg er desværre langt fra sikker på, at genåbningen vil få en så stor positiv effekt på den økonomiske aktivitet, som Finansministeriet regner med. Der er tale om en genåbning, hvor foden er solidt plantet på bremsen. Krav om udeservering, coronapas og øgede afstandskrav tager simpelthen afgørende fart ud af genåbningen i de hårdest ramte erhverv,« siger han.

Finansminister Nicolai Wammen (S) kommer nu for første gang med tal for, hvor meget regeringen mener, at åbningen vil hjælpe den danske økonomi. Der er tale om et ganske anseligt milliardbeløb frem mod maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hårdt ramt

Aftalen om åbningen af den danske økonomi er det største element i genopretningen af vores økonomi. Derudover kommer der også en hjælp i form af de sidste indefrosne feriepenge, som danskerne nu kan begynde at få udbetalt. Regeringen regner med, at der vil blive udbetalt feriepenge for 22 milliarder koner efter skat, og at det vil skabe omkring 5.000 nye job.

Finansministeriet understreger, at den danske økonomi har været hårdt ramt af krisen, der i 2020 førte til en tilbagegang på 3,3 procent af BNP. Derfor vil finansminister Nicolai Wammen også lave en genstartspakke til 2,4 milliarder kroner, som blandt andet skal bruges til at hjælpe brancher, der er hårdt ramt af krisen.

Las Olsen mener, at målrettede tiltag godt kan give mening, mens den liberale tænketank CEPOS er noget mere kritisk.

»Det er en rigtig dårlig idé at udbetale yderligere 2,4 milliarder kroner i stimuli hen over sommeren. Pengene skal bruges på blandt andet oplevelsesindustrien og den grønne omstilling. Der er grundlæggende tale om statsstøtte til udvalgte erhverv, og ud fra Finansministeriets regneprincipper vil det øge BNP-væksten med 0,1 procentpoint i 2021. Det er så lidt, så det er ligegyldigt. Og statsstøtten er skadelig for dansk økonomi,« siger cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen.

Han mener, at regeringen glemmer, at danskerne har sparet over 1.000 milliarder kroner op på deres bankkonti, så der ligger masser af efterspørgsel og venter på at blive brugt på restauranter, cafeer, hoteller og storcentre, når de genåbner.

Nicolai Wammen afviser kritikken af brugen af de 2,4 milliarder kroner.

I en kommentar til udbetalingen af feriepengene skriver flere økonomer, at det vil give et rigtig godt spark til den danske økonomi, og det er godt, fordi vi ikke kan vente på, at eksporten for alvor kommer op i gear.