Nu sælger Dubai ud

Det tidligere hovedrige emirat er i knæ. Dubai er parat til at sælge ud af sine flagskibe for at skaffe livsvigtig likviditet.

Burj Khalifa-skyskraberen tårner sig op over Dubai, der er hårdt økonomisk ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALI HAIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Emiratet Dubai overvejer at sælge dele af sine selskaber. Det sker i forbindelse med, at emiratet forsøger at restrukturere de ben, der er blevet hårdest ramt af finanskrisen.

Dubai, der er det regionale centrum for handel og finansiel virksomhed, blev hårdt ramt af krisen, og måtte notere sig, at dets ry blev temmelig flosset, efter at det for knap et år siden måtte melde pas og fortælle kreditorer, at det ikke kunne leve op til sine forpligtelser.

Efterfølgende har emiratet forsøgt at få nye aftaler i stand med kreditorerne, og det udmønter sig nu i, at der bliver varslet udsalg, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Containerhavnen DP World, flyselskabet Emirates og kæmpehotellet Atlantis er bare nogle af de forretninger, som nu kan være på vej til at skifte hænder.

Det pressede emirat har i høj grad behov for likviditet. I september satte Barclays Capital de statskontrollerede selskabers gæld til 112 milliarder dollar (630 mia. kr), skriver norske E24. Meget af gælden stammer fra ekstravagante byggeprojekter, der kun kunne blive gode forretninger gennem spekulationsopkøb og investeringer fra rigmænd.

Begge led en knæk under krisen, og det har efterladt emiratet med en skov af halvtomme skyskrabere og hav af ubeboede kunstige sommerhus-øer.

Og udsigterne til, at der nogensinde kommer et provenu ud af byggerierne, er ringe. Nogle af bygningerne spås at vil komme til at stå tomme til evig tid.

"Nogle bygninger vil aldrig blive lejet ud, fordi de er fejlplacerede, er af for dårlig kvalitet eller fordi der er problemer med det juridiske grundlag," siger Nicholas Maclean fra ejendomsudviklingsselskabet CB Richard Ellis ifølge E24.

I 2002 tillod Dubai for første gang udenlandske aktører at købe ejendom i Emiratet. Det blev startskuddet til den boligboble, der fik priserne til at firedobles og afstedkom byggeprojekter, der kulminerede med bygningen af verdens højeste bygning - Burj Khalif på 828 meter.

I 2008 bristede boblen.