Nu ryster ATP også på hånden: Overvejer Ryanair-exit

Danmarks største pensionsforvalter, ATP, er blevet nervøs ved at eje aktier i Ryanair efter omtale af flyselskabets ansættelsesforhold. En undersøgelse indledes nu.

Efter at PensionDanmark solgte sine Ryanair-aktier, vil ATP, der forvalter penge for 4,9 millioner danskere, nu også se selskabet efter i sømmene. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

Ryanair risikerer at miste endnu en dansk pensionskasse i ejerkredsen på grund af flyselskabets omstridte forhold til dets ansatte.

Danmarks største pensionsforvalter, ATP, overvejer at sælge sine Ryanair-aktier og sortliste flyselskabet. Det sker, fordi ATP i denne uge har fået viden om, at Ryanair kan have brudt internationale konventioner ved bl.a. ikke at have sikret de ansatte tilstrækkelig mulighed for at organisere sig. Den form for adfærd er i strid med de ansvarlighedsprincipper, som ATP har lovet 4,9 mio. danske pensionsopsparere at investere efter.

»Når sådan en sag dukker op, bliver den undersøgt. Hvis det viser sig, at der er bevidste og gentagne brud på internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, ønsker vi ikke at være i selskabet,« siger Anders Klinkby Madsen, pressechef i ATP.

ATP har valgt at indlede en undersøgelse af de kritiserede forhold i Ryanair, efter at Berlingske har spurgt, hvorvidt Ryanair lever op til ATPs principper om socialt ansvarlige investeringer. I den forbindelse gik det op for ATP, at selskabet via en ekstern fond i dag ejer aktier for 25 mio. kroner i det kontroversielle flyselskab.

»Vi har i forbindelse med jeres henvendelse gennemgået alle investeringer, herunder også alle indirekte investeringer, og det har vist sig, at en fond forvaltet af en tredjepart har en investering i Ryanair. Det tager vi nu hånd om,« siger Anders Klinkby Madsen.

ATP kunne i tirsdagens udgave af Berlingske læse, hvordan PensionDanmark på de indre linjer i årevis har kritiseret Ryanair for brud på ILO-konventioner om arbejdstagerrettigheder og til sidst måtte sælge sine aktier, fordi Ryanair ikke ville ændre adfærd. Hos ATP vil man i dag selv forsøge at undersøge, om Ryanair retteligt har overtrådt konventionerne.

»For at være sikker på, at vi træffer beslutninger på et gennemarbejdet grundlag, som vi kender til bunds og kan stå inde for, er det afgørende, at ATP er ansvarlig for at sætte en proces i gang. Men det vil naturligvis være oplagt at tale med PensionDanmark i den forbindelse for at høre om deres erfaringer,« siger Anders Klinkby Madsen.

Undersøgelsen vil blive iværksat straks, oplyser han og tilføjer: »Hvis de nødvendige informationer er let tilgængelige, er det ofte et spørgsmål om få uger,« før et resultat af undersøgelsen kan forventes at foreligge.

Foruden ATP og PensionDanmark har PFA udtrykt bekymring over forholdene i flyselskabet.

Ryanair har direkte adspurgt ikke ønsket at forholde sig til de konkrete påstande om brud på ILO-konventioner og arbejdstagerrettigheder.