Nu kommer krisen for alvor til Danmark

Regeringens økonomiske redegørelse varsler sorte skyer over dansk økonomi i de næste to år.

Den europæiske krise kommer nu for alvor til at ramme den danske økonomi, lyder det i økonomi- og indenrigsministeriets økonomiske redegørelse (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden vil stige, privatforbruget falde og den samlede nationale produktion krympe. De sorte skyer samler sig i horisonten i regeringens økonomiske vejrudsigt, der kommer med forudsigelser om, hvordan økonomien vil klare sig frem mod 2013. 

”Gælds- og tillidskrisen smitter af på Danmark. Lavere international vækst betyder mindre efterspørgsel på vigtige eksportmarkeder. Og når tilliden får et knæk, holder forbrugere og virksomheder på pengene. Kickstarten og udbetalingerne af efterlønsbidrag i 2012 vil understøtte beskæftigelsen på et rigtigt tidspunkt og mindsker de mest negative virkninger af gældskrisen. Men samlet set peger udviklingen mod meget beskeden vækst i de kommende år," siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager

Dermed er den økonomiske redegørelse væsentligt mere dyster end da den tidligere regering kom med sin sidste forudsigelse i august. Det er den tilspidsede krise i euro-området, der gør, at udsigterne for økonomien herhjemme nu sænkes.

Således viser regeringens økonomiske redegørelse, at ledigheden vil stige med 1.000 personer til en bruttoledighed på 163.000 i år og derefter til 172.000 i 2012. Også vækstskønnet for Danmarks bruttonationalprodukt bliver sænket fra 1,3 procent til blot 1 procent. Privatforbruget blev i august vurderet til at stige med 0,3 procent i år, men den stigning er nu afløst af et samlet fald på 0,8 procent. Næste år forventer man nu en stigning i forbruget på 0,8 procent, mens man tidligere forventede en stigning på 2,4 procent.

De fremrykkede investeringer i regeringens såkaldte "kick-start" og udbetalingen af efterlønsbidrag skal stimulere det private forbrug. Det skal være med til at sætte skub i væksten næste år. Væksten i 2013 afhænger i højere grad af, om det lykkes statslederne i EU at få lagt låg på euro-krisen.

Værre ser det ud, hvis det ikke lykkes at dæmme op for euro-krisen og hvis regeringens vækstinitiativer ikke virker efter hensigten. I så fald kan Danmark ifølge OECD se frem til en negativ vækst i BNP i euro-området på omkring 2 procent i både 2012 og 2013. Danmark vil i så fald også blive ramt - dog ikke i lige så stor grad.Samtidig viser statens budgetoversigt, at det nationale underskud nu runder 100 milliarder næste år. Tidligere lød forventningen på et underskud på 96 milliarder kroner, men budgetoversigten viser, at underskuddet rent faktisk er på 100,7 milliarder kroner. I år bliver statens underskud 71,2 milliarder kroner.

En svagere økonomisk udvikling betyder, at der kommer færre skattekroner i statskassen, og kombineret med udbetalinger af efterlønsbidraget resulterer det i et større underskud end tidligere ventet.