Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efterdønninger fra den britiske EU-afstemning melder sig nu på finansmarkedet i form af massive kursfald på britiske pund.
Mandag er den britiske valuta målt op mod den amerikanske dollar faldet med 13 procent siden briternes EU-afstemning, hvilket er det laveste niveau i 2016. Dermed overgår det britiske pund det seneste lavpunkt målt op mod amerikanske dollar siden 1985.
Kursfaldet kommer først og fremmest, efter at den britiske premierminister Theresa May har sagt, at hun vil udløse artikel 50 i Lissabon-traktaten, der aktiverer Storbritanniens udmeldelse af EU, inden udgangen af marts næste år.
Derudover har hun antydet, at Storbritannien er på vej mod et såkaldt »hårdt Brexit«, da hun ønsker en selvstændig aftale mellem Storbritannien og EU, som kan tyde på, at Storbritannien er på vej mod en traditionel frihandelsaftale.
Danske Bank: Pundet skal længere ned
Da omstændighederne omkring Brexit endnu ikke er kendte, er det svært at spå om de langsigtede økonomiske konsekvenser for britisk økonomisk, fremhæver senioranalytiker i Danske Bank, Mikael Milhøj.
»Men alt andet lige er det næppe godt for væksten hverken i Storbritannien eller i Europa, hvis der kommer flere handelsrestriktioner i kølvandet på Brexit. Briterne har dog antydet, at de vil gøre deres for at fremme frihandel globalt,« siger Mikael Milhøj.
Målt i forhold til den danske krone koster det britiske pund i øjeblikket 8,58 kroner, men Danske Bank vurderer, at pundet skal helt ned at koste 8,09 kroner over en horisont på seks måneder.
»Det er stadig vores forventning, at vi skal se endnu mere pundsvækkelse i løbet af de kommende seks måneder, når exit-forhandlingerne nærmer sig. Selvom det er blevet mere tvivlsomt, om vi skal se flere pengepolitiske lempelser fra Bank of England som følge af de pæne økonomiske nøgletal, så vil den større politiske usikkerhed og det store britiske betalingsbalanceunderskud blive ved med at tynge pundet,« siger Mikael Olai Milhøj.
For tidligt at male fanden på væggen
Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, vurderer, at det svage pund påvirker dele af dansk erhvervsliv »ganske meget«.
Om det er godt eller skidt afhænger af, hvilken virksomhed man kigger på. Virksomheder, som lever af at importere engelske varer kan nu købe dem billigere, hvis de ellers afregner i pund, og det giver detailhandelen nogle muligheder. Omvendt kan det svage pund være en udfordring for virksomheder, der enten eksporterer til England eller er i konkurrence med engelske virksomheder.
»Inden vi går helt i selvsving over effekterne af et svagere pund, så der det dog værd at bemærke, at når vi tager alle valutaer og sammenvejer med, hvor meget vi afsætter og konkurrerer med de enkelte lande, så kan Brexit stort set ikke ses. Pundet er svækket, men det opvejes altså af, at andre valutaer er styrket. Den effektive krone er styrket med 0,3 procent i forhold til niveauet dagen før Brexit-afstemningen,« siger Steen Bocian.
På den baggrund vurderer Steen Bocian, at dansk erhvervsliv nok skal kunne håndtere situationen:
»Der vil være nogle virksomheder, som vil blive negativt påvirket – og det er dem som eksporter eller konkurrerer med Storbritannien. Samlet set er Brexit skidt for dansk økonomi, men vi skal ikke overdrive.«