Nu kører det for dansk økonomi

Alle dele af dansk økonomi er endelig ved at komme op i gear. På hjemmemarkedet var der en fremgang i omsætning på 24,3 mia. kr. i begyndelsen af året i forhold til sidste år. Væksten kommer efter seks års dvale og stilstand.

Nu begynder det for alvor at boble i den danske økonomi, og vi er endelig ved at vride os fri af finanskrisens grimme skær.

Eksporten har længe været bomstærk, men det uhyre sløve hjemmemarked er langt om længe ved at komme op i gear. Ni ud af elleve brancher på hjemmemarkedet har fået sat ekstra gang i salget og har øget omsætningen. Bedst ser det ud for byggeriet.

Det viser helt nye beregninger fra Dansk Byggeri. Heri kan man se, at hjemmemarkedet har haft en fremgang i omsætningen på 24,3 mia. kr. svarende til 4,3 pct. fra første kvartal sidste år til første kvartal i år.

Byggeriet er den absolutte højdespringer med et plus i omsætningen på 9,3 mia. kr., hvilket er 22,1 pct. mere end året før. Trukket frem af en ekstraordinær tør og mild vinter samt flere hospitalsbyggerier og andre store offentlige anlægsarbejder.

Men der et øget salg over en bred kam. Både videnservice, restauranterne, landbrug og industri har fået mere gang i hjulene. Det gælder ligeledes sektoren handel, som dækker over en detailhandel, der gennem længere tid har ligget underdrejet, fordi danskerne ikke har villet bruge penge. Det har også ændret sig, og inden for handel kan man for første gang i årevis fremvise et plus i omsætningen, der ligger pænt over inflationen.

Alle sektorer trækker

Samlet set tegner det et billede af en dansk økonomi, der er ved at få en vækst, hvor alle sektorer trækker. Cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg mener, at det er en mindre flod af positive effekter, som har sat mere tryk på.

»Når hjemmemarkedet efter seks års dvaletilstand endelig er kommet i gang, skyldes det en stærk og effektfuld cocktail, vi forbrugere fik serveret fra begyndelsen af 2015: Lave energipriser, der virker som en skattelettelse på et tocifret milliardbeløb, historisk lav inflation og lave renter, der har ført til mange lånekonverteringer og dermed større friværdi. Alle disse faktorer trækker – alt andet lige – i retning af højere privatforbrug,« siger Bo Sandberg.

Optimismen har bredt sig

I tallene fra Dansk Byggeri kan man se, at transport og energiforsyning er de to eneste brancher, hvor der har været et mindre dyk i salget fra første kvartal sidste år og til samme periode i år. Bo Sandberg bemærker, at transportbranchen var en solstrålehistorie i 2014, og derfor er nedgangen sket fra et højt niveau.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian er meget enig i analysen fra byggeriet. Vi er langt om længe begyndt at se, at optimismen har bredt sig og er begyndt at præge både forbrugere og virksomheder. Det gælder både herhjemme og i udlandet.

»Jeg må sige, at både Danmark og resten af Europa er inde i en fornuftig udvikling, der har været i gang så længe, at den kommer alle sektorer til gode. For et år eller to siden var det hele Sydeuropa, der var i krise, men der er kommet mere ro på hele den økonomiske situation i de europæiske lande. Det er med til at ændre hele mindsettet i økonomien,« siger Steen Bocian, der mener, at de bedre tider er kommet for at blive.

»Det er svært at se, at der er noget, som kan slå den danske eller europæiske økonomi ud. Vi er sårbare over for Grækenland, men det kan blive et stort opsving. Der skal lige lidt mere til, før vi kan bruge den betegnelse, men vi skal allerede begynde at overveje, hvilke reformer vi kan sætte i gang, så vi ikke om nogle år løber ind i flaskehalse,« siger Steen Bocian. Danske Bank forudser, at væksten i år kommer op på 1,7 pct. for at blive endnu bedre i 2016.