Nu kan du bruge euro i 19 lande

Endnu et land blev indlemmet i euro-samarbejdet ved årsskiftet. Og det har en stor symbolsk betydning, vurderer cheføkonom.

Litauens statsminister Algirdas Butkevicius med en euro-seddel i forbindelse med fejringen af Litauens indtræden i euro-samarbejdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Nytårsnat blev der vinket farvel til endnu en møntfod i verden, da Litauen skiftede skiftede sin nationale møntfod litas ud med euroen.

Skiftet har været planlagt længe og kommer et år, efter at nabolandet Letland gjorde det samme.

Litauens valg af euroen få en stor symbolsk betydning, vurderer cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

»Selvom Litauen er et lille land med marginal økonomisk betydning, har landets overgang til euroen en ikke ubetydelig symbolsk værdi for EU i en tid, hvor euroskepsissen er ved at slå rod i mange af de nationalstater, som udgør den europæiske union,« lyder hans analyse.

Lille betydning for Danmark

Litauens indtræden i eurosamarbejdet vil dog ikke få den store økonomiske betydning for Danmark, vurderer han.

»Danmarks samhandel med Litauen er ret begrænset, men dog større end med nogen af de andre baltiske lande,« skriver han i sin analyse.

Danmarks eksport til Litauen var på knap 2,8 mia. kroner i 2013, mens importen derfra var på 3,2 mia. kroner. Det svarer til ca. 0,5 procent af Danmarks samlede udenrigshandel.

For Litauen, der var den første tidligere Sovjet-republik, der erklærede sin uafhængighed i 1990, bringer skiftet til euroen også håb om lettere adgang til kapital. Det er der behov for i bestræbelserne på at skabe ny økonomisk fremgang efter et hårdt slag fra den økonomiske krise i 2009.

Signal om vestlig tilknytning

Centralbankchefen Vitas Vasiliauskas understregede ifølge Reuters også den geopolitiske vigtighed, fordi skiftet bringe den tidligere sovjet-republik tættere på Vesteuropa.

»Du bor, hvor du bor. Det er du nødt til at huske,« sagde han til Reuters, da han blev spurgt om fordelene ved den nye indtræden i eurozonen, mens han refererede til de nye spændinger i regionen.

Høj vækstrate i Litauen

Ruslands rolle i Ukraine-krisen, hvilket bl.a. betød en annekteringen af halvøen Krim, har vækket frygtfølelsen i den baltiske region - frygten for, at landet kunne blive det næste område ramt af en brutal form for russisk omfavnelse.

På trods af de politiske spændinger klarer Litauen sig godt økonomisk. Litauens kreditvurdering ligger højt, og økonomien ventes ifølge ratingbureauet Fitch at vokse med 3,5 procent i 2015, hvilket er tre gange højere end eurozonen i sin helhed.