Nu har Trump udløst handelskrigen - men investorerne er iskolde. Få forklaringen her

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: MANDEL NGAN

Godmorgen,

Her har du ugens sidste nyhedsoverblik. Det indeholder blandt andet en russisk kriminalgåde, som trækker tråde til Danske Bank.

Men først zoomer vi ind på de første markedsreaktioner, efter at Trumps toldforslag er blevet en realitet.

1
Markederne ånder i første omgang lettet op

På trods af at USAs præsident, Donald Trump, torsdag effektuerede sin plan om told på stål og aluminium, så lukkede de amerikanske aktieindeks højere. S&P 500-indekset steg 0,5 pct., mens Dow Jones- og Nasdaq-indekset begge sluttede med et plus på 0,4 pct.

De toneangivende aktieindeks steg som følge af en opblødt holdning til importtakster. Godt nok underskrev Donald Trump et dekret om 25 pct. told på stålimport og 10 pct. på aluminium, som indfases om 15 dage, men samtidig blev Canada og Mexico fritaget for de nye toldsatser. Derudover kan andre lande blive undtaget, men detaljerne om hvem, hvornår og hvordan var få.

»Dette er noget blødere, i forhold til hvordan retorikken var i sidste uge,« siger chefstrateg Chuck Carlson fra Horizon Investment Services i Indiana til Reuters.

Også chefstrateg i Nordea, Philip Jagd, hæfter sig ved, at tolden rammer mindre bredt end først frygtet.

»Markedsreaktionen kan meget vel blive lettelse fremfor rystelse,« siger han til Berlingske.

Bekymringer om, at toldtarrifferne skulle antænde en global handelskrig, har domineret markedsstemningen siden torsdag i sidste uge. Bekymringerne blev intensiveret, da Donald Trumps økonomiske toprådgiver, Gary Cohn, trak sig fra posten for to dage siden. Flere har været ude at påpege, at Trumps forslag er dybt skadelig den globale økonomi.

EUs kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, Pierre Moscovici, sagde torsdag, at et »arsenal af modsvar« var på plads. I første omgang er det dog værd at bemærke, at EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, nu åbner for en forhandling med USA.

»EU er en nær allieret af USA, og vi er fortsat af den opfattelse, at EU skal undtages fra disse tiltag,« skriver Malmström på Twitter.

I Asien stiger aktierne pænt fredag morgen. Det skyldes primært, at Donald Trump klokken 01.00 i nat dansk tid har indvilliget i at mødes med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Formodet giftmord har tråde til Danske Bank

Russeren Aleksandr Perepilitjnyj blev i 2012 fundet død på en løbetur, sandsynligvis som følge af gift fra blomsten gelsemium. Nu viser det sig, at sagen om Perepilitjnyj har en forbindelse til hvidvask-sagen i Danske Bank. Det skriver Berlingske (kræver abonnement).

Selskabet med navnet IC Financial Bridge var ét af omkring 20 selskaber, der i 2013 i dyb hemmelighed blev smidt ud af banken, fordi de foretog store og »suspekte betalinger«, og fordi de egentlige bagmænd »angiveligt omfattede Putin-familien og FSB«, som Berlingske beskrev i sidste uge.

Før sin død var havde Perepilitjnyj afleveret dokumenter til de schweiziske myndigheder, der angiveligt belyste skattesvindel og korruption i milliardklassen i Rusland. Pengene havde han selv hjulpet med at hvidvaske, fortalte han.

»Efter min overbevisning blev Aleksandr Perepilitjnyj myrdet, fordi han var whistleblower og samarbejdede med myndighederne. Hans viden strakte sig helt ind i hjertet af Kreml og FSB og deres hvidvask-aktiviteter,« siger William Browder, stifter af investeringsfonden Hermitage Capital i London og fremtrædende Putin-kritiker.

Hos Danske Bank afviser pressechef Kenni Leth at udtale sig om sagen, da banken »ikke må kommentere konkrete kundeforhold«.

Business anbefaler

3
Danskere styrer mod milliardtab på »sikre investeringer«

Hundredtusindvis af danskere har udsigt til at lide et milliardtab i år, fordi de samlet set har investeret 200 mia. kr. i danske obligationsfonde, skriver Finans.

Investeringsforeningernes fonde med danske obligationer har selv før afholdelse af omkostninger kurs mod negative afkast og det dårligste år på denne side af finanskrisen. Det kan derfor blive en dyr fornøjelse for investorerne, at 22 pct. af deres samlede opsparing på 915 mia. kr. i investeringsforeningerne er placeret i danske obligationer.

»Det er nærmest helt uforsvarligt ikke at rådgive folk ud af obligationsfonde. Markedsafkastet er så lavt, at der ikke er plads til at betale fondenes forholdsvis høje omkostninger,« siger Carsten Tanggaard, professor og formand for Penge- og Pensionspanelet til Finans.

4
Sidste udkald: Hvem vil købe kriseramt legetøjskæde?

Den amerikanske legetøjsgigant Toys "R" Us gør klar til at lukke i USA, da selskabet ikke har kunne finde en køber. Dermed er det sidste udkald for den verdensberømte legetøjskæde, erfarer Bloomberg fra kilder, der er bekendt med sagen.

Legetøjskæden gik i september i betalingsstandsning i USA og Canada. Toys "R" Us fik 3,1 mia. dollar - svarende til 18,8 mia. kr. - i finansiering til at holde butikkerne åbne, men resultaterne svigtede i den altafgørende julehandel.

Toys "R" Us kæmper blandt andet med underskud på grund af hård konkurrence fra verdens største netbutik, amerikanske Amazon. Ved årsskiftet havde Toys "R" Us over 800 butikker i USA, men ifølge Reuters skal 180 butikker lukke frem til midten af april, svarende til næsten hver femte Toys "R" Us-butik i USA.

Selskabet Top-Toy, der driver Toys "R" Us i Norden, har tidligere oplyst til Berlingske, at det ikke vil blive påvirket af en eventuel konkurs.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med pæne stigninger fredag morgen.

  • Nikkei 225: +0,4 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +1,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,9 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Følgende tre ting skal investorerne holde øje med i dag ifølge chefstrateg i Nordea, Philip Jagd:

  • Dagens helt store begivenhed bliver den amerikanske jobrapport, der - hvis den kommer ud som ventet med i omegnen af 200.000 nye job og en uændret lønvækst-  vil trække renterne højere, fordi markedet vil generobre noget af det som renterne er kommet ned fra toppen. Vi forventer ikke samme negative aktiereaktion som for en måned siden, da investorerne har fået vækket bevidstheden om tiltagende lønninger og renter, og hovedparten af den tilpasning er bag os.
  • Den amerikanske præsident annoncerede sent i går, at de diskuterede toldsatser for stål og aluminium vil blive indført indenfor to uger. Samtidigt bekræftede han dog muligheden for undtagelser, der dækker en stor del af den amerikanske import, nemlig den del fra Canada, Mexico og nu også Australien. Råvareselskaber i Europa og fragtselskaber globalt kan tænkes særligt påvirket i dagens handel.
  • Kinesisk pengemængdevækst (M2) er en god indikator for udlånsvæksten og dermed vækstbidraget fra ændringer i investeringsaktiviteten. Tallet var ventet at stige fra 8,2 pct. til 8,4 pct., men hoppede op til 8.8 pct. Den uventede styrke er positivt for væksten i Kina, fordi det signalerer stærkere investeringsaktivitet. Det er godt for cykliske sektorer i blandt andet Europa indenfor for eksempel industri og råvarer.