Nu går glansen for alvor af Brasiliens økonomi

Et af vækstøkonomiernes lyspunkter, Brasilien, dratter længere og længere ned ad skalaen. Nu har et af de toneangivende ratingbureauer sænket landets økonomiske karakter til "junk".

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brasiliens økonomi har mistet pusten så meget, at det internationale ratingbureau Fitch nu sænker landets økonomiske karakter fra BBB- til BB+ - hvilket betyder, at landets statsobligationer populært sagt er junk.

Den nye karakter kan også oversættes med, at investeringer i landets økonomi ændrer sig fra at være af god kvalitet til at være spekulative.

Fitch oplyser i sin meddelelse, at landets recession er dybere end hidtil antaget. Desuden vurderer ratingbureauets økonomer, at politisk usikkerhed underminerer regeringens evne til at gennemføre tiltag til at dæmme op for den stigende gæld.

I årets tredje kvartal var Brasiliens bruttonationalprodukt præget af, at både forbruget og investeringsniveauet var på tilbagetog.

»Økonomien skrumpede med 1,7 procent fra kvartal til kvartal og 4,5 procent fra år til år,« konstaterer Fitch.

Fitch forudser, at Brasiliens BNP nu vil skrumpe med henholdsvis 3,7 og 2,5 procent i år og næste år. Vel at mærke med risiko for at det kan blive endnu værre.

Listen over økonomiske problemer er lang: Arbejdsløsheden stiger, tillidsindikatorerne falder, inflationen er høj, hvilket rammer forbruget, og endelig rammes Brasilien også af eksterne problemer som faldende priser på råvarer og økonomisk opbremsning i Kina.

Men der er også små lyspunkter i ratingbureauets vurderinger. Blandt andet har Brasilien har en blandet økonomi, hvilket gør den mere robust, en velpolstret banksektor samt en fleksibel valutakurs.