Nu forhandler DONG og Mærsk: Vil de lave et dansk Statoil?

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: CLAUS FISKER. Arkivfoto. Claus Fisker, Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

I dag skal du lære navnet at kende på en taxikæmpe, som er på vej mod Danmark. Du skal også møde Betty, Freddy og Eddy, som skal sælge insulin for Novo Nordisk.

Men først til dagens store historie, som handler om en mulig fusion, der kan skabe et nyt stort dansk olieselskab.

1
DONG og Mærsk forhandler om fusion i Nordsøen

To af Danmarks største selskaber kan være tættere på en opsigtsvækkende fusion i Nordsøen. Der har i månedsvis været en flirt mellem DONG og Mærsks oliedivisioner, men nu fortæller kilder til Børsen, at der er konkrete handler i gang.

Målet er at skabe et nyt stort dansk olieselskab, der kan blive en toneangivende spiller i Nordsøen. Blandt iagttagere minder manøvren om dengang, Norge skabte det nuværende Statoil gennem en fusion.

»Selvom en kombination af Mærsk og DONGs olieaktiviteter vil være i betydelig mindre skala end Statoil, vil man stadig skabe en stærk spiller i Nordsøen med spændende aktiviteter og stort potentiale i Danmark, Norge og England," siger Morten Mønster, rådgiver i revisionshuset KPMG med over 20 års erfaring i oliebranchen.

De to parter har stadig meget lang vej i mål, og flere udenlandske aktører skulle angiveligt også være interesserede i at overtage Dongs olieaktiviteter.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nyt, stort taxifirma på vej mod Danmark

Der er en ny, stor spiller på vej ind på det danske taximarked. Svenske Cabonline vil bruge et nyt sæt taxiregler til at indtage Danmark.

Selskabet er allerede blandt de største i Sverige, hvor de har 7.000 vogne og omsætter for godt fem milliarder svenske kroner.

Kommer Cabonline til Danmark, kan det føre til en periode med lavere priser for kunder. Du kan læse mere meget om taxikæmpens indtog i Danmark i Berlingske Business.

Business-redaktionen anbefaler:

3
Betty, Freddy og Eddy skal sælge insulin for Novo

Mere end 4.500 gange er reklamefigurerne Betty, Freddy og Eddy rullet over tv-skærmene i USA. Og hver gang har de forsøgt at overbevise amerikanske diabetikere om at købe Novo Nordisks langtidsvirkende insulin, Tresiba.

Novo jagter markedsandele i USA og bruger årligt omkring 500 millioner kroner rettet mod amerikanske forbrugere.

»Det er noget, vi har investeret meget i, ford det er dyrt at køre den så mange gange,« siger Novos USA-chef, Jakob Riis om reklamen.

Du kan se reklamerne med Betty, Freddy og Eddy og læse mere om Novos USA-stategi i Berlingske Business.

4
MobilePay sænker priserne

Betalingsløsningen Mobilepay sænker sine priser kraftigt og sætter dermed gang i en priskrig på betalinger. Virksomhedernes gebyr for at tage imod en Mobilepay-betaling fra en kunde vil blive sat ned til mellem 30 og 75 ører. En nedsættelse på op til 85 procent. Det skriver Børsen.

Det er et led i Mobilepays ambitioner om at blive udbredt til endnu flere virksomheder. Og et direkte angreb på de eksisterende løsninger, mener Brian Kock, direktør i Pos One, som sælger kassesystemer til danske virksomheder

»Det er absolut konkurrencedygtigt. Det må man sige. De går i direkte kamp med Nets og dankortet,« siger han.

5
Verdensbanken: Politisk uro truer væksten

Verdensbanken har skrevet en stor rapport, som handler om Donald Trump uden at næven præsidentens navn én eneste gang. Rapporten konkluderer, at stigende protektionisme og trusler om at annullerer handelsaftaler truer den globale vækst. Det skriver Financial Times.

Internationale institutioner som Valutafonden og OECD har ellers for nyligt opgraderet deres udsigter for økonomien. Det bygger på forventninger om, at Trumps skattelettelser og dereguleringer vil sætte gang i verdensøkonomien. Men Verdensbanken er altså ikke lige så optimistiske over Trump.

Den internationale handel steg i 2016 med 1,9 procent. Den laveste vækstrate siden 2009.

Det sker i dag

En hel del. Se her:

  • Rengørings- og servicegiganten ISS kommer i dag med regnskab for 2016 klokken 8.
  • Klokken 9 kommer Arla med regnskab.
  • På et pressemøde i dag præsenteres den nordiske Michelin Guide. Pressemødet finder sted i Stockholm og begynder klokken 10.00.
  • Klokken 16 holder Novozymes generalforsamling. Jørgen Buhl Rasmussen bliver præsenteret som ny formand og vi holder øje med, om investorerne har tænkt sig at kritisere de store millionbonusser.
  • Efter kl. 17 kommer Genmab med årsregnskab.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandet onsdag morgen, hvor de japanske aktindeks er svinget over i rødt efter en ellers positiv morgen. En styrket yen trækker ned i det generelle billede i Tokyo.

  • I Tokyo falder Nikkei-indekset 0,1 pct., og også det bredere Topix-indeks dykker 0,1 pct.
  • Børserne i Kina ligger med fald i både Shanghai Composite og CSI 300-indekset på 0,2 pct.
  • De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på under 0,1 pct. onsdag morgen.