Nu falder reallønnen for offentligt ansatte

Årets andet kvartal fik de offentlige lønstigninger til at gå i stå, så lønudviklingen lige nu sakker efter de privatansattes.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Der er markant mindre stigninger i de offentlige lønninger i årets andet kvartal end i første kvartal. Målt på årsbasis er lønudviklingen for de statsansatte i årets andet kvartal på kun 0,5 procent - et fald fra 2,1 pct. i første kvartal, oplyser Danmarks Statistik.

I kommunerne og regionerne fik de ansatte gennemsnitlige lønstigninger på henholdsvis 0,3 og 0,2 pct. i forhold til andet kvartal 2012.

Begge stigninger var 0,1 procentpoint lavere end det foregående kvartal, og lønstigningerne ligger under inflationen. Det betyder ifølge chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit, at de ansatte i kommunerne og regionerne oplever en nedgang i deres realløn på henholdsvis 0,3 og 0,4 pct.

Han konstaterer desuden, at lønvæksten i den offentlige sektor stiger meget mindre end i den private sektor.

»Ser man over en længere periode er det dog ikke således, at lønningerne i den private sektor er steget mere end i det offentlige. Faktisk steg de offentlige lønninger væsentlig mere end de private lønninger i 2012. Det skyldes den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at lønudviklingen i den offentlige sektor følger lønudviklingen i den private sektor. Det nuværende fald i lønvæksten i det offentlige skal således også ses i sammenhæng med den generelt lave lønvækst i den private sektor igennem 2012,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

Godt 30 pct. af alle lønmodtagere er beskæftigede inden for den offentlige sektor.