Nu falder huspriserne igen - vestpå

Huspriserne er på landsplan faldet med 0,4 procent sammenlignet med tredje kvartal sidste år. Det viser nye tal fra Boligmarkedsstatistikken. Der er dog store regionale forskelle.

Boligpriserne falder svagt på landsplan, viser nye tal fra Realkreditrådet.
Læs mere
Fold sammen

Boligpriserne falder nu igen på landsplan.

Nye tal fra Boligmarkedsstatstikken - som Realkreditrådet står bag - viser, at de gennemsnitlige boligpriser i tredje kvartal i år er 0,4 procent lavere end sidste år.

Der er dog store regionale forskelle. Seks ud af landets 11 landsdele har oplevet prisfald, og udviklingen viser, at priserne generelt stadig stiger østpå, mens de falder vestpå, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet i en pressemeddelelse.»Prisudviklingen på parcel- og rækkehuse er groft set delt op mellem øst og vest. Det gennemsnitlige prisniveau i hovedstadsområdet samt det nordlige og østlige Sjælland er højere end for et år siden. Priserne i den øvrige del af landet, med undtagelse af Nordjylland, er i samme periode faldet,« siger hun.

Ejerlejligheder stiger i pris

Prisen på ejerlejligheder er dog samlet set steget med 8,4 procent fra tredje kvartal 2012 til tredje kvartal 2013, og prisstigningen er set i samtlige landsdele. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på fritidshuse er 3,6 pct. lavere sammenlignet med året før.

»Priserne på ejerlejligheder er på landsplan steget væsentligt i en længere periode. Sammenlignet med sidste år kan alle landsdele konstatere højere priser. Der er dog geografisk forskel på, hvor meget priserne er steget, hvor særligt hovedstadsområdet og Nordjylland har oplevet pæne prisstigninger,« siger Ane Arnth Jensen.

En foreløbig opgørelse viser, at der samlet set blev handlet seks procent flere boliger sammenlignet med samme periode året før. Der er især kommet gang i handlerne med fritidshuse, der er steget ni procent i perioden.

Det tager kortere tid at sælge

Boligsælgere skulle i gennemsnit vente syv måneder på at komme af med et parcel- og rækkehus i tredje kvartal 2013, mens det tog godt ni måneder at få solgt fritidshuset.


 

Det er lidt lavere i forhold til sidste år og er på det laveste niveau siden tredje kvartal 2011. I gennemsnit tog det lige under fire måneder at sælge en ejerlejlighed, hvilket er den korteste salgstid i syv år.

»Salgstiden for ejerlejligheder er faldet over en længere periode og ligger på et forholdsvist lavt niveau, mens salgstiderne på huse stadig er på et højt niveau sammenlignet med før krisen,« siger Ane Arnth Jensen.

Lavere prisnedslag

Parcel- og rækkehuse bliver nu handlet med et gennemsnitligt prisnedslag i forhold til udbudsprisen på godt 10 procent, en nedgang fra  knap 12 procent sidste år. Nedslaget i prisen på ejerlejligheder er også skrumpet ind. Her er der i gennemsnit slået godt 5,5 procent af udbudsprisen, når handlen går igennem, mod knap otte procent året før.

»Selvom køber og sælger er kommet lidt tættere på hinanden det seneste år, så sættes boligen stadig typisk til salg, så der er lidt at give af. Man skal som køber dog huske på, at det kan variere fra bolig til bolig,« siger Ane Arnth Jensen.