Nu er der udsigt til ægte lønstigninger

Inflationen har i flere år mere end opvejet de danske lønstigninger. Men nu er der udsigt til et år med reel lønfremgang.

Foto: Kasper Palsnov
Nu er der udsigt til, at de danske lønmodtagere får en lønfremgang, som de kan mærke. Siden 2009 har inflationen ædt lønstigningerne - og mere til. Men 2013 bliver året, hvor danskerne vil opleve en reel lønfremgang.

Det vurderer chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit Markets på baggrund af lønstatistikken for årets 2. kvartal, som Dansk Arbejdsgiverforening, DA, netop har fremlagt.

Tallene fra arbejdsgiverne viser, at lønningerne steg med 1,8 procent fra 2. kvartal 2012 til 2. kvartal 2013 på DAs områder. Og det er en stigning på et halvt procentpoint i forhold til tredje kvartal af 2012, hvor lønvæksten ramte et historisk lavpunkt på 1,3 procent.

Tore Stramer vurderer, at lønvæksten for hele året vil ende på 1,6 procent, mens han forudser inflationen til at ende på 0,8 procent.

»Det vil i år sikre danskerne en positiv realløn for første gang siden 2009,« konkluderer Tore Stramer.

De lave lønstigninger i de senere år har gavnet den danske konkurrenceevne. Og de små lønstigninger sætter ikke konkurrenceevnen over styr, vurderer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

»Inflationen er faldet ganske markant og har nået det laveste niveau i 40 år. Dermed er der plads til både fremgang i det private forbrug og en forbedring af konkurrenceevnen til gavn for eksporten. Dermed står Danmark i dag i en noget mere gunstig økonomisk situation end for blot et år siden, hvor krisen og kravet til genopretning af konkurrenceevnen gjorde, at lønvæksten i en længere periode var presset ned under inflationen,« skriver Steen Bocian i sin kommentar til tallene.

Tore Stramer påpeger dog, at lønvæksten sker, selv om dansk økonomi kun så småt er ved at genfinde væksten, og mens tilstanden på arbejdsmarkedet stort set er uændret.

»Man skal derfor nok også være varsom med, at tolke for skarpt i retning af at lønstigningerne nu for alvor er på vej væk fra de historisk lave krise niveauer,« lyder forbeholdet.

Sammen med en række andre faktorer regner Tore Stramer med, at lønudviklingen vil få det slumrende privatforbrug til at vågne op. De tæller blandt andet, at boligrenterne er rekordlave, skatten på arbejde er blevet lettet, og at sidste års udbetalte efterlønspengene stadig ligger og venter på at blive brugt.

Privatforbruget udgør omkring halvdelen af Danmarks bruttonationalprodukt og er dermed en vigtig faktor, hvis økonomien skal vokse igen.