Nu er der for alvor gang i lønstigningerne

Nye tal viser en tiltagende lønudvikling. Da inflationen fortsat er historisk lav, giver den en pæn fremgang i reallønnen, som burde stimulere det private forbrug.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønudviklingen er på vej op i fart. Det er de bedre tider på arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen er i pæn fremgang, der presser lønningerne op.

Stigningen inden for DA-LO-området var på 2,1 procent, når andet kvartal i år sammenlignes med samme periode året før. Det er 0,3 procent point mere end i kvartalet før, hvor lønningerne kun lå 1,8 procent højere end året før.

De største lønhop har arbejdere fået. De er på 2,2 procent, mens lønnen blandt funktionærer er steget med 2,0 procent. Det er første gang siden midten af 2008, at lønnen stiger mere blandt timelønnede arbejdere end blandt månedslønnede funktionærer.

Også den samlede lønstigning på 2,1 procent er den største i flere år.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

De stigende lønninger giver de fleste lønmodtagere en pæn fremgang i reallønnen. Inflationen var således i juli på bare 0,7 procent.

Det er dermed nu tredje år i træk, at reallønnen stiger herhjemme, hvilket  burde være en stimulans for det private forbrug og dermed også for det samlede økonomiske opsving.

Stiger reallønnen med så meget som 1,4 procent i år, vil det være den største fremgang siden 2009, altså i seks år.

Sidste år steg lønningerne med kun 1,7 procent, hvilket var lavt set i et historisk perspektiv. Det vider om løntilbageholdenhed på grund af svage konjunkturer og masser af ledig kapacitet på arbejdsmarkedet.

Bygge- og anlægsområdet har de største lønstigninger, der er oppe på 2,7 procent. Det er pænt mere end inden for fremstillingsvirksomhed, hvor lønningerne steg med mere beskedne 1,6 procent i andet kvartal.

De største lønstigninger ses i København og Region Hovedstaden, hvor de er oppe på 2,6 procent, mens Region Sjælland er bundskraber med en lønfremgang på 1,7 procent inden for DA-LO-området.

Af stigningen på de 2,1 procent udgør udmøntningen fra lokale lønreguleringer og højere lønsatser for lønmodtagere på normallønsystemer 1,6 procent point, mens bidrag fra genebetalinger, pension, personalegoder og fritvalgsordninger tilsammen udgør 0,5 procent point, oplyser DA.

Lønomkostningerne er inklusive lønreguleringer, ændringer i pensionsbidrag, genebetalinger, ferie- og fraværsbetalinger, fritvalgsordninger og personalegoder.