Nu er Danmark på den sorte liste over skattely

Danmark optræder for første gang på en liste over globale skattely, og det skader formentlig Danmarks ry

Foto: Claus Bech Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er havnet i dårligt selskab. På en liste over alverdens skattely figurerer Danmark nu side om side med gamle kendinge som Cayman Islands, Bermuda og De Hollandske Antiller.

I alt 73 lande, lilleputstater og ø-stater er identificeret som skattely, og på den rangliste indtager Danmark en 49. plads omgivet af det afrikanske land Botswana på 50. pladsen og den caribiske ø Aruba på 48. pladsen.

Bag ranglisten står græsrodsbevægelsen Tax Justice Network, der bekæmper skattehuller, skattely og i det hele taget enhver form for skatteunddragelse. Tax Justice Network anslår, at alverdens regeringer hvert år går glip af skatteindtægter i størrelsesordenen 250 milliarder dollar, fordi store værdier gemmes væk i skattely.

For to år siden, da Tax Justice Network sidst lavede listen, var Danmark ikke med, men i år har Tax Justice Network tilføjet 13 nye lande til den oprindelige liste bestående af 60 lande, og herunder altså også Danmark, men også Tyskland og Japan er som noget nyt kommet på listen.

Danmark er til gengæld det eneste nordiske land på listen.

Lempelig holdingskat

Det, der ifølge græsrodsorganisationen blandt andet gør Danmark til et skattely, er vores lempelige beskatning af holdingselskaber, som betyder, at der ikke skal betales udbytteskat, hvis man ejer mere end ti pct. af aktierne i selskabet, og udbyttet udbetales til et EU-land eller et land, som Danmark har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med.

Det var en regel, som blev indført i 2004 og yderligere understreget med den seneste skattereform i 2009.

For skatteeksperten Christen Amby er det helt berettiget, at Danmark er med på listen over skattely, men han mener også, at listen ikke giver et retvisende billede.

»Vi skal være på listen, fordi man kan udnytte de danske regler, men Tax Justice Network ser kun på de negative ting. Det her er meget et billede af, hvordan det har været - især i årene 1998-2002. Det er blevet meget bedre siden 2004. Der er nemlig ikke længere skattefrihed, når der betales udbytte til og fra selskaber i skattelylande - altså lande, som Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med,« siger Christen Amby.

Begrænset effekt

Ifølge Christen Amby er det derfor i praksis kun selskaber i ganske få lande - overvejende latinamerikanske lande - der kan udnytte de danske regler, hvorfor det formentlig også er småpenge, som de danske skattemyndigheder går glip af. Men på omdømmekontoen ser det ikke godt ud.

»Det kan virke negativt i forhold til, at Danmark gerne vil give indtryk af, at vi er med til at bekæmpe skattetænkning,« siger Christen Amby.

Han slår derfor til lyd for, at Danmark holder op med at give fuld skattefrihed, der hvor Danmark faktisk har ret til at beskatte udbytte efter dobbeltbeskatningsoverenskomster.

Mere aggressiv Skat

Partner i KPMGs skatteafdeling Peter Rose Bjare mener ikke, at Danmark kan regnes som et skattely.

Han påpeger, at med Skats nye fremfærd, hvor de går mere aggressivt til værks for at sikre sig, at udbytterne ikke bare bliver sendt videre til skattelylande, er de danske regler meget på linje med det, vi ser i de andre EU-lande.

»Jeg har meget svært ved at se Danmark som et oplagt skattelyland. Sådan opfatter de udenlandske investorer os ikke. En ting er, at vi har nogle regler i dag, men de bliver ofte lavet om, så det er svært for udlændinge at stole på reglerne,« siger Peter Rose Bjare.

Tax Justice Network har i ranglisten for 2011 langt større vægt på hemmelighedskræmmeri end skattelyenes tyngde som knudepunkt for globale finansielle transaktioner. Derfor trækker det også Danmark op ad listen, at tilgængeligheden af selskabsoplysninger og ejerforhold ikke er så optimal, som græsrodsorganisationen kunne ønske sig.

Men ifølge skatteeksperten Christen Amby er det uretfærdigt, fordi der allerede er taget beslutning om oprettelsen af et ejerregister under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som imidlertid først bliver etableret, når styrelsen får et nyt IT-system.

»Danmark ligger så dårligt på listen, fordi Tax Justice Network har et kriterium om, at der skal være et egentligt offentligt register, men i dag er oplysningerne allerede tilgængelige i selskabernes årsrapporter, som er offentligt tilgængelige,« siger Christen Amby.