Nu begynder spillet om en af Danmarks mest prestigefyldte stillinger

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Simon Skipper. Göran
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi forsøge at værdisætte en ejendom på Vesterbro ved hjælp af en tvivlsom vejledning. Og så skal vi have kørt Opel tættere på Peugeot-fabrikken.

Først slår vi dog på gongongen og sætter gang i dysten om en af Danmarks mest prestigefyldte erhvervsstillinger.

1
Novo Nordisk: Ny bestyrelsesformand søges

Novo Nordisks bestyrelsesformand Göran Ando nærmer sig med hastige skridt de 70, og det er på høje tid, medicinalgiganten finder kigger sig om efter, hvem der skal overtage et af landets mest prestigefyldte job.

Når Novo tidligere har stået i denne situation, plejer der at være en oplagt intern kandidat. Men ikke denne gang, skriver Finans.dk. Den nuværende næstformand Jeppe Christiansen bliver ikke opfattet som den rette til at sætte sig i formandsstolen.

Den nye formand skal formentlig headhuntes i den absolutte medico-superliga. Her bliver blandt andet nævnt:

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Regnemetoden er den samme, men...

Én andelsboligforening på Vesterbro i København. To valuarer skulle bedømme ejendommens værdi, og begge fulgte de den vurderingsvejledning, de havde fået stukket i hånden af ejendomsmæglernes brancheforening, DE.

Alligevel endte den ene valuar med at vurdere ejendommen til 28 mio. kr., mens den anden mente, at den skulle koste blot 15 mio. kr.

Problemet viser, at priserne svinger enormt, afhængigt af hvilken valuar der spørges, og det kan skabe problemer for andels­haverne. Læs mere her hos Berlingske Business.

Business-redaktionen anbefaler:

3
Skal danske virksomheder håbe, Merkel taber?

Valget af Donald Trump som amerikansk præsident har trukket overskrifter dag efter dag. Det franske valg til maj fylder efterhånden mere og mere. Men for mange danske virksomheder er det sandsynligvis det tyske valg til september, der er vigtigst.

Green tech-virksomheder som Vestas, Dong, Rockwool, Velux, Danfoss og Grundfos er alle afhængige af det tyske marked. Og de bør håbe, at kansler Merkel denne gang taber valget, skriver Børsen i en analyse.

Merkel bliver udfordret af socialdemokraternes nye, populære spidskandidat Martin Schultz. Kan han slå Merkel er der stor chance for, at han går i en alliance med Die Grüne eller Die Linke. Og det kan trække Tyskland i en grøn retning til fordel for de danske green tech-virksomheder.

4
L'Opèl

Om få uger - eller måske blot få dage - vil bilbranchen formentlig se en af sine største fusioner nogensinde. Opel og Vauxhall, der er ejet af General Motors, er kommet i sigtekornet på den opkøbslystne franske bilgigant PSA, der ejer Peugeot og Citroën.

Handlen forventes at have en værdi af omtrent 14 mia. kr., og selskabet PSA-Opel vil skyde sig ind på en tredjeplads over de største bilproducenter i Europa, kun overgået af Volkswagen og Fiat.

Du kan læse alt om den store tysk-franske samkørsel i Berlingske Business. (P.S. artiklen indeholder referencer til det tyske punkband Die Toten Hosen)

5
Unge dropper Nets' dankort

Forbrugere mellem 18 og 25 år går udenom det Nets-ejede dankort. I stedet bruger unge i langt højere grad Mastercard og Visa debit- og kreditkort, skriver Børsen.

Tal fra MobilePay viser, at 60 pct. af brugerne under 30 år har et andet kort end dankort tilknyttet den mobile betalingsløsning. Det er skidt nyt for dankort-ejeren Nets, som henter 12 procent af sit overskud fra dankortet.

»Det (de unge, red) er et kæmpe gabende hul, som de ikke har dækket af, så det kommer ikke til at gå ret godt for dem på det område. Det er endnu et søm i ligkisten for Nets," siger Jan Damsgaard, professor på CBS i København og forfatter til bogen "Den digitale omstilling".

Det sker i dag

Der er en del interessante danske regnskab i løbet af dagen, og du kan følge dem alle på Business Live.

  • Jyske Bank kommer med årsregnskab klokken 8.
  • Samme tid kommer NKT Holding med regnskab.
  • Gyldendal kommer med årsregnskab for 2016 kl. 14

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger lunt i svinget tirsdag morgen, hvor pæne stigninger i især Tokyo er affødt af nydelige tillidstal fra industrien, skriver Ritzau Finans.

  • Japan: Nikkei-indekset stiger 0,7 pct., og det bredere Topix-indeks handles 0,5 pct. højere.
  • I Shanghai øger aktierne til et 11-ugers toppunkt efter fornyet tro på stor kapitalindstrømning til markedet fra pensionsfonde. Shanghai Composite stiger 0,3 pct.
  • De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,2 pct. tirsdag morgen.