Novozymes i Davos: Lad de unge komme til

Foto: Johan Gadegaard. Peder Holk Nielsen er topchef (CEO) i Novozymes.
Læs mere
Fold sammen

Mødet i Davos beskrives ofte som et sammenrend af politikere, regeringer og store virksomheder. De er her. Men der er ligeså mange deltagere fra universiteter, små nye virksomheder og så er der mange unge mennesker og opfindere. De er inviteret af World Economic Forum for at provokere og skabe nytænkning i de mange møder.

Og det virker.

De skaber spændende diskussioner og åbner nye perspektiver. Det er netop det, der gør mødet i Davos spændende.

I Novozymes har vi lanceret en ny strategi, som bl.a. indebærer vi vil skabe globale partnerskaber, som kan hjælpe med at løse nogle af de væsentlige problemer verden står overfor. Vi sigter selvfølgelig mod områder, hvor vi tror vi har noget at tilbyde. En del af disse partnerskaber skal skabes med nogle af disse unge virksomheder, som har et helt nyt syn på forretning og forretningsprocesser.

For eksempel har jeg deltaget i et møde om cirkulær økonomi. Det er et lidt abstrakt udtryk, som dækker over, at alt kan bruges og genbruges, så man reducerer spild og forbruger færre ressourcer. Det var befriende at høre, hvordan det vi kalder spild - også i Novozymes - er en råvare for andre. Det er afgjort noget, vi skal arbejde med. Og måske i et partnerskab.

Der er fokus på Afrika her i Davos og mange deltagere fra dette store kontinent. De er en milliard mennesker og vil blive over to milliarder i 2050. Heldigvis går det meget bedre, og faktisk er fem af de ti hurtigst voksende økonomier i verden afrikanske lande.

Det plejer at være europæere og amerikanere, som fremlægger de store udfordringer landene i Afrika fortsat har - men på det møde, jeg deltog i, var det afrikanske ledere. Dét er i sig selv et godt tegn. Og det var dejligt at se, hvordan unge afrikanere blandede sig i debatten. Det synes jeg lover godt. Måske får næste generation bugt med den største svøbe af dem alle: Korruption.

Når man går rundt på de isede gader i Davos, møder man mange midaldrende mænd. De bærer rundt på stor erfaring, som er godt at have med, men forandringerne, som verden har brug for, skal komme fra de yngre generationer. Og så skal vi have kvinderne med! Det har Tyrkiet, som kommende G20 vært, sat fokus på. Det passer vist ikke helt med vores fordomme om Tyrkiet.

Endnu et eksempel på at Davos udfordrer og inspirerer.