Novozymes: Danmark kan igen blive industrination

På Novozymes er de timelønnede gået med til en anderledes lønaftale med stigende produktivitet til følge. Danmark kan vinde som industrination, lyder det nu fra virksomheden.

Novozymes Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Hvor langt vil danskerne gå for at redde vores industri? Noget af svaret kan vi måske finde hos Novozymes i Kalundborg.

Her erstattede de timelønnede 3Fere sidste år deres traditionelle lønsystem hvor alle fik det samme med en ny model, hvor alle får en personlig uddannelsesplan. Hvert andet år skal de så til test for at rykke op på næste løntrin. Hvis ikke de består testen efter to forsøg, må de gå ned i løn og så forsøge sig igen senere.

»De foreløbige meldinger, vi har fået tilbage fra medarbejderne, er faktisk positive. I stedet for at alle bliver behandlet ens, får de nu meget mere opmærksomhed fra ledelsen individuelt, og det motiverer dem meget til at gøre en ekstra indsats. Vi ser det selvfølgelig også som en ny mulighed for bedre opkvalificering,« siger 3F-tillidsmand Arne Juul Hansen og fortsætter:

»Tilbage i 2005 stod vi i en situation, hvor vi blev nødt til at gøre noget, hvis vi ville undgå, at vores job forsvandt til udlandet. Vi synes, vi er kommet frem til et godt resultat, hvor alle får noget ud af det,« siger han og peger på, at aftalen også giver de timelønnede operatører bedre muligheder for at sikre sig ekstra bonus.

Færre medarbejdere

Samtidig med, at tillidsrepræsentanter og ledelsen begyndte at forhandle om de nye ansættelsesforhold, investerede Novozymes i nyt teknologisk udstyr. I løbet af de sidste fem år har virksomheden derfor mistet 15 procent af de timelønnede, men holdt samme produktivitet.

»Mange forsvandt ved naturlig afgang, og til gengæld er vi blevet konkurrencedygtige, så andre virksomheder vil lægge deres produktion her og skabe flere arbejdspladser på sigt,« siger Arne Juul Hansen.

Efterlyser ny vision

På baggrund af sin nye aftale med medarbejderne, som har gjort Novozymes konkurrencedygtig, mener virksomheden, at Danmark bør lave en egentlig industristrategi. Den nye topchef Peder Holk Hansen, som i disse dage er til topmøde i Davos, havde netop det budskab med til en konference om industriarbejdspladser på Christiansborg for få uger siden. Ikke mindst beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har en fortid i LO-fagbevægelsen, slår nu også på tromme for, at Danmark ikke kan leve af viden alene. Hun lovede fornylig at kigge mere på blandt andet miljøafgifter, fordi nogle virksomheder betaler mere for eksempelvis vand og energi tilsammen, end de gør til løn.

»Hele vejen rundt vil vi jo det samme, fagbevægelse som medarbejdere. Vi ønsker ikke en politisk skyttegravskrig, for hverken lavere skat, lavere lønninger eller mere uddannelse kan gøre det alene. Det budskab skal nå Christiansborg, for uanset om rød eller blå blok er ved magten har alle virksomheder og medarbejdere en interesse i at bevare produktionen i Danmark,« siger Lars Hansen, Novozymes’ direktør for Europa.