Novos topchef retter skarp kritik af Bagmandspolitiet

Bagmandspolitiets håndtering af olie for mad-skandalen er under al kritik, lyder det fra en række virksomheder. Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen fører an i kritikken af Bagmandspolitiet håndtering af retsopgøret i kølvandet på skandalen.

Novos topchef Lars Rebien Sørensen retter et skarpt angreb på Bagmandspolitiets måde at håndtere olie for mad-skandalen på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saddams bestikkelsskandale fortsætter med at skabe ballade. Fredag accepterede syv virksomheder et konfiskationskrav fra Bagmandspolitiet i kølvandet på olie for mad-skandalen. Men i dag retter fire af de virksomheder en skarp kritik mod Bagmandspolitiet, som officielt hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK).

En af de mest markante virksomheder i sagen har været Novo Nordisk. Oprindelig opgav Bagmandspolitiet at rejse en konfiskationssag mod Novo Nordisk, men da insulinproducenten indgik et forlig til 100 millioner kroner i USA i samme sag, genoptog Bagmandspolitiet sagen. Det vakte i den forbindelse udbredt undren, at Bagmandspolitiet ikke selv kunne formå at løfte konfiskationssagen mod Novo Nordisk.

Nu fortæller Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, at medcinalkoncernen selv tilbød at stille alt sit materiale til rådighed for Bagmandspolitiet, samtidig med at topchefen kritiserer håndteringen af sagen.

»Vi sagde, at vi ville stille al vores undersøgelsesmateriale til rådighed. Jeg tror simpelthen, der sker det, at SØK mister interessen for sagen. Og det er først, da vi så indgår forliget i USA, at SØK selvfølgelig kigger på det igen og tænker, hov, det kunne være, vi alligevel skulle rejse sag. Og det havde vi jo sådan set også ventet,« siger Lars Rebien Sørensen, der ikke ønsker at fortælle, om han ligefrem er overrasket over fremgangsmåden.

»Det er jo ikke noget, vi selv kom rendende med. Det har jo ikke været i vores interesse at inkriminere os selv. Så derfor har vi følt, at nu kører den sag i USA, og vi bliver undersøgt. Og de ting, som man finder frem til, vil stå til rådighed for SØK, og så må SØK sådan set selv tage stilling til, hvad de vil bruge det materiale til,« lyder det fra Novo Nordisk-topchefen.

Opbakning til Novo
Synspunkterne omkring Bagmandspolitiets håndtering af sagen møder opbakning hos andre af virksomhederne i sagen. Hos pumpevirksomheden Grundfos er topchef Carsten Bjerg dog tilbageholdende med direkte kritik, men indirekte gør han det helt klart, at Bagmandspolitiets håndtering af sagen lader meget tilbage at ønske.

»Vi har lært af sagen og opstrammet interne processer og procedurer, og jeg håber, at det samme gælder for danske myndigheder,« lyder kritikken fra Carsten Bjerg.

Medicinalkoncernen Ferring er forbløffet over Bagmandspolitiets håndtering af sagen.

»Vi har aldrig fået noget skriftligt materiale fra SØK om, at vi skulle have gjort det ene eller det andet galt, og vi har aldrig modtaget nogle officielle dokumenter i denne sag. Det har ligget i luften, at hvis vi indgik forlig, så slap for at se vores navn i aviserne i forbindelse med denne her sag. Derfor har vi valgt at betale, selv om vi stadigvæk ikke mener, at vi har gjort noget som helst forkert,« siger bestyrelsesformand Ole Kjerulf-Jensen fra Ferring.

Nogle skulle dømmes
Blandt virksomhederne har det virket som om Bagmandspolitiet for enhver pris skulle havde dømt nogen i sagen, selv om der rent strafferetligt ikke var noget at komme efter længere.

»Vi er meget usikre på de præcise motiver bag, at sagen blev genoptaget. Det har virket som en ren politisk ordre til SØK om, at der skulle dømmes nogen i denne her sag,« siger bestyrelsesformand Peter Eriksen Jensen fra den fynske virksomhed Jørgen Kruuse.

Bagmandspolitiet afviser
Hos Bagmandspolitiets stiller statsadvokat Jens Madsen sig uforstående over for den hårde kritik fra virksomhederne. Han mener, at sagen er blevet kørt helt efter reglerne og afviser i samme åndedrag, at politisk pres har haft nogen som helst indflydelse på sagens gang.

»Vi er ikke under pres fra nogen som helst. Vi arbejder ud fra nogle objektive kriterier, og dem har vi også levet op til her,« pointerer Jens Madsen, der aldrig har set materialet, som Novo Nordisk tilbød at stille til rådighed.

»Vi har ikke konkret fået det materiale. Jeg ved ikke, om vi er blevet tilbudt det, men det var udelukkende på baggrund af de amerikanske myndigheders forlig i sagen, at vi genoptog sagen mod Novo Nordisk,« siger Jens Madsen.