Novo: Udenlandske forskere sikrer job i Danmark

Novo Nordisk bruger megen udenlandsk arbejdskraft - især forskere. Det er med til at fastholde øvrige arbejdspladser i Danmark.

De tre internationale forskere fra Novos R&D-afdeling, Krum Kafedzhiyski (tv.) fra Bulgarien, Nazaneen Pourkavoos fra Iran (midt) og Florian Anders Föger fra Østrig (th.), forsker alle i oral insulin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk er en af landets helt store aftagere af udenlandsk arbejdskraft, frem for alt forskere, der skal sikre, at koncernen også om fem og ti år har de bedste og nyeste produkter inden for sine felter, som primært er medicin til sukkersygepatienter.

For tiden har Novo Nordisk flere store forskningsprojekter i gang, som kan løbe helt op til ti år, før der er brugbare resultater. Der er tale om projekter, som måske lige så godt kunne have været søsat på den amerikanske østkyst eller i Asien, men hvor Novo Nordisk ud fra en forretningsmæssig kalkule har vurderet, at det var en bedre ide at forsøge at hente de bedste hjerner til Danmark og lade udviklingen finde sted hér, i Måløv vest for København.

»Der er mange faktorer, som har indflydelse på, om Novo Nordisk fortsat også vil have en stor del af sin virksomhed i Danmark. Hvad angår placeringen af vores forskning er fortsat tilstedeværelse og tilgang af udenlandske forskere en væsentlig forudsætning for, at en stor del af vores forskning - og alle de deraf afledte arbejdspladser - også fremover vil ligge i Danmark,« siger Novo Nordisks globale HR-chef Lars Christian Lassen.

Kamp for forskerskat

Derfor arbejder Novo Nordisk hele tiden aktivt på at skabe så gode betingelser for den nødvendige udenlandske arbejdskraft som muligt. Det finder ikke mindst sted i netværket Consortium for Global Talent, hvor Novo Nordisk sammen med 14 andre af landets allerstørste virksomheder har haft held med at fået luget ud i mange af de barrierer, man mente har forhindret den velkvalificerede arbejdskraft i at komme til Danmark - og blive her.

»Vi har arbejdet målrettet på at få forbedret forskerskatten, og en forlængelse af ordningen fra tre til fem år er en klar forbedring. Men vi vil da også klappe i hænderne, hvis den blev forlænget yderligere. Nu er der også løsnet op for muligheden for at etablere flere internationale skoler, som også har været set som en forhindring for at få udenlandsk arbejdskraft hertil,« siger Lars Christian Lassen.

Novo attraktiv

Novo Nordisk har kunnet konstatere, at ca. halvdelen af de forskere, der kom hertil under den hidtidige treårige forskerskatordning, forsvandt efter de tre år. Det tal håber man nu bliver væsentligt bedre.

Medicinalvirksomheden ønsker ikke specifikt at kommentere de nye regler med bl.a. det omdiskuterede pointsystem for familiesammenføring. Ud over at beklage tonen i debatten er et mere praktisk klagepunkt fra virksomhedens side, at det kan tage tre til fire uger at få en arbejdstilladelse til en medarbejder fra et datterselskab i udlandet.

»Set fra vores synspunkt er nogle af rammebetingelserne for at komme til Danmark og at arbejde blevet forbedret. Men vi er i Novo Nordisk også begunstigede af et godt ry internationalt og beskæftiger os med et produkt, der gør det relativt let at tiltrække den udenlandske arbejdskraft, vi har brug for,« siger funktionschef Mette Kondrup Jensen, som er virksomhedens repræsentant i Consortium for Global Talent.