Novo-topchef i amerikansk gabestok: »Det er en krise for os«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, oplever, at det kan være nærmest umuligt at trænge igennem, når kritikken hagler ned over selskabet i USA. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Velkommen til dagens overflyvning over de vigtigste erhvervsnyheder. Vi begynder med en historie fra egne spalter:

Regeringen efterlader milliardstor klimaregning

Hvis der skal sættes handling bag regeringens ambitioner på klimaområdet, er der behov for at finde langt flere midler, end der bliver lagt op til i udspillet til en finanslov for 2020.

Det er den kontante melding fra en professor i økonomi og store dele af erhvervslivet.

Lige siden partilederne i valgkampen stort set uden undtagelse præsenterede deres politik som den mest klimavenlige, har det store spørgsmål været, hvordan pengene til den grønne omstilling skal findes. Regeringen har slået fast, at der skal laves en klimalov, der barberer 70 procent af udledningen af Danmarks drivhusgasser sammenlignet med 1990.

I udspillet til finansloven er der ganske vist afsat én milliard kroner til grøn forskning. Udviklingsbistanden drejes i »en grøn retning«, og flere bevillinger prioriteres og målrettes grønne formål, særligt på landbrugs- og erhvervsområdet, fremgår det.

Derudover er der en reserve til at forhandle om velfærd og grønne prioriteringer på 2,1 milliarder kroner, men det er langt fra nok til at indfri klimaambitionerne, lyder det fra flere sider.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen vurderer, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil skulle finde helt nye milliarder, hvis det skal være realistisk at nå målet.

»Det er småbeløb i det store billede. Der mangler penge, hvis det virkelig skal rykke,« siger han til Berlingske.

Læs mere om regeringens grønne initiativer her.

DI advarer: USAs toldoffensiv mod EU kan ramme dansk eksport hårdt

Verdenshandelsorganisationen (WTO) gav onsdag USA grønt lys til at indføre forhøjede toldsatser på en række EU-varer.

Det skete, efter at USA fik medhold i, at en række EU-lande har givet den franske flyproducent Airbus ulovlig statsstøtte, og USA tøvede ikke med at annoncere nye toldsatser på blandt andet fly, produceret i EU og en række landbrugsprodukter.

Den nye toldoffensiv på en række europæiske varer kan få store konsekvenser for danske virksomheder, vurderer underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.

»Det her er noget, der vil ramme danske virksomheder relativt hårdt. Ud fra de foreløbige lister, som vi har set, så er der tale om, at det vil ramme dansk eksport til USA for 700 millioner kroner,« siger han til Ritzau.

Ifølge Peter Thagesen er det særligt danske småkager, mejeriprodukter og fisk, der vil blive ramt af de nye amerikanske toldsatser.

Det har ikke været muligt for Ritzau at bekræfte, om de danske varer er at finde på den endelige liste.

Huskæmpe overtager konkurrent

Der er blevet en udbyder mindre af typehuse, efter at familieejede Eurodan-huse er solgt til Huscompagniet, som kapitalfonden EQT ejer. Det skriver Børsen.

»Virksomheden har været i familiens eje altid, så det har været en svær beslutning. Nu er der ikke noget familiebånd længere, og det har været en kæmpestor overvejelse, men vi synes, at det er en spændende mulighed at blive en del af Huscompagniet,« siger Thomas Dahl, adm. direktør i Eurodan.

Virksomheden blev stiftet af Thomas Dahls far, Niels Christian Dahl, i 1978 i den sønderjyske by Toftlund, og efter nogle svære år i tiden omkring finanskrisen har selskabet nu rejst sig med en omsætning på over en milliard kr.

Thomas Dahl og hans to brødre, Rasmus Dahl og Anders Dahl, overtog virksomheden fra faderen i 2010, og Thomas og Rasmus sidder i direktionen i virksomheden, hvilket de har planer om at blive ved med.

»Der er ingen udløbsdato på min aftale. Men i sidste ende er det jo anderledes i forhold til, hvem der nu bestemmer. Man kan blive smidt ud, og det er også en af de ting, jeg har tænkt meget over undervejs i processen. Men sådan er det også hjemme ved konen. Det er lidt bøvlet, men det kan jo ske,« siger Thomas Dahl til Børsen.

Med en omsætning på 3,3 milliarder kr. er Huscompagniet klart den største spiller inden for typehuse i Danmark med ca. 1.400 solgte huse i Danmark og 400 på øvrige markeder i 2018.

Parterne ønsker ikke at sige noget om prisen på opkøbet, men ifølge Børsens oplysninger værdisætter handlen Eurodan-huse til en værdi omkring 500 mio. kr.

Novo-topchef: »Det er en krise for os«

Novo Nordisk kæmper med at leve op til de etiske krav, som omverdenen stiller, fortæller topchef Lars Fruergaard Jørgensen til Finans.dk.

»Vi bliver enormt udfordret på vores etik. Vi lever i en verden, hvor meget simple og hurtige budskaber truer selve vores etiske profil. Dem vi diskuterer med, har ofte en politisk interesse, som er svær at overdøve.«

På medicinalkoncernens absolut største marked er Lars Fruergaard Jørgensen sammen med kolleger fra de øvrige globale giganter havnet i en stort set permanent gabestok – en situation, som han ligefrem mener har udløst en krise.

Baggrunden er at, at de amerikanske forbrugere oplever stigende priser, selvom Novo Nordisk på grund af et komplekst sundhedssystem faktisk har sænket prisen på insulin. Samtidig tweeter præsident Donald Trump spydigt, kalder den danske medicinalgigant for morder og truer med at tvinge priserne ned. Og det rammer Lars Fruergaard Jørgensen, at han ikke kan komme igennem med sit eget budskab.

»Vi vil gerne være en etisk virksomhed med et stærkt værdigrundlag. Det italesætter vi meget tydeligt og måler vores ledere på. Men hvor vi før oplevede, at det var i verdens fattigste lande, at vi havde et pres på vores etik i forhold til de priser, vi tager for medicin, er det nu i verdens rigeste. Det er et stort dilemma, som rokker fundamentalt ved vores identitet. Det er en krise for os,« siger han til Finans.dk

De priser, som forbrugerne bliver mødt med, listepriserne, er steget, fordi amerikanske mellemmænd eller såkaldte pharmacy benefit managers , kræver stadig større rabatter for at bringe Novo Nordisks produkter til markedet. Rabatten koster Novo Nordisk 17 milliarder dollar om året.

Men på grund af ændrede selvrisikoregler i de amerikanske sundhedsforsikringer oplever forbrugerne ikke, at de får rabatterne. Tværtimod stiger den almindelige amerikaners medicinpriser, og nogle diabetikere bliver endda mødt med en listepris, de ikke har råd til at betale.

Det har ført til en offentlig diskussion blandt politikere og kritik af medicinalindustrien og altså ligefrem anklager om mord fra verdens mest magtfulde mand.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, følger i dag:

  • Investorerne har over et par dage fået en »mini-korrektion«, som er lillebroderen til den »rigtige« aktiekorrektion på minimum ti pct.. Uanset hvor man kigger hen, er det nemt at få øje på risici. Indtil videre har det barberet op til fem pct. af aktieværdierne inden for kort tid. Vil den lille korrektion vokse sig større?
  • Verdenshandelsorganisationen WTO afgjorde i går, at flere europæiske lande har givet ulovlig statsstøtte til Airbus. USA vil nu indføre told på fly og flydele samt landbrugsprodukter fra Europa. Vil det betyde en eskalering af den toldkrig, som USA fører med Kina, og som gør investorerne nervøse?
  • Bang & Olufsen aflægger i dag regnskab for første kvartal. Efter tre nedjusteringer sidste år og en aktiekurs, som ikke har været lavere siden 2015, er forventningerne ganske små, og det burde være muligt at indfri forventningerne. Den globale vækstafmatning kan dog gøre det til en udfordring i sig selv. Skuffer B&O igen?

Sådan går det på markederne:

Aktier USA:

  • S&P 500 -1,8 pct.
  • NASDAQ -1,6 pct.
  • DOW JONES -1,9 pct.

Aktier Asien

  • NIKKEI -2,0 pct.
  • HANG SENG -0,5 pct.
  • SHANGHAI LUKKET