Novo-insulin forvist til sidstepladsen

Novo Nordisk må formentlig se sin langtidsvirkende insulin Levemir forvist til en placering som sidste mulighed, når læger fremover ordinerer insulin til diabetikere.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Trods ihærdigt lobbyarbejde er det ikke lykkedes Novo Nordisk at overbevise Medicintilskudsnævnet under Sundhedsstyrelsen om, at selskabets langtidsvirkende insulin, Levemir, fortsat skal have generelt tilskud i Danmark. Tværtimod.

Medicintilskudsnævnet har nu skærpet sin indstilling og foreslår, at Levemir fremover bliver sidste valg, når lægerne skal udskrive insulin. Det fremgår af det seneste forslag til nye regler for tilskud til diabetesmedicin, som Medicintilskudsnævnet sendte i høring i tirsdag.

Hidtil har patienter kunnet starte direkte på en af de to langtidsvirkende, dyre insulinanaloger, Lantus fra Sanofi eller Levemir fra Novo Nordisk, men i efteråret foreslog Medicintilskudsnævnet at indføre et klausuleret tilskud, så de to insulinanaloger kun kunne udskrives, hvis lægen først havde forsøgt sig med de langt billigere humaninsuliner, eller hvis der var en særlig grund, der talte for at gå direkte på Lantus eller Levemir.

Det forslag er nu strammet, sådan at lægerne kun kan udskrive Levemir med tilskud, når de har prøvet Lantus.

Sanofi i tænkeboks

Det skyldes ifølge tilskudsnævnet, at Sanofi 26. november sidste år sænkede prisen på Lantus på det danske marked betydeligt. I dag er behandlingsprisen på Lantus 14,94 kr., mens prisen på Levemir ligger på mellem 18,14 og 18,79.

Ifølge Sanofis direktør for Norden og Baltikum, Lasse R. Petersen, har selskabet dog ikke sat prisen på Lantus ned, for at sætte Novo Nordisk til vægs. Han ærgrer sig derimod over, at tilskudsnævnet fortsat ikke vil lade de langtidsvirkende insuliner beholde det generelle tilskud.

»Vi sænkede priserne i november i et forsøg på at styrke vores argumentation for, at langtidsvirkende insulin skulle have generelt tilskud. Det har ikke haft nogen virkning på Medicintilskudsnævnet, som fastholder forslaget om et klausuleret tilskud. Vi overvejer situationen, herunder om vi skal fastholde den lave pris på det danske marked,« siger Lasse R. Petersen, der tilføjer, at prissænkningen blandt andet også skal ses i lyset af, at Lantus er udsat for stor konkurrence fra parallel­import i øjeblikket.

Lasse R. Petersen mener dog, at det er rimeligt, at medicintilskudsnævnet har givet Lantus forrang for Novo Nordisks Levemir.

»Lantus er dokumenteret et bedre produkt end Levemir. Lantus virker længere, og patienter på Levemir må ofte op i en højere dosis for at få den ønskede effekt. Det gør behandlingen dyrere. Når prisen per enhed er højere, og produktet ikke er lige så godt, så er det efter min mening ok, at det fremgår af tilskudsreglerne,« siger Lasse R. Petersen.

Også Victoza rammes

Novo Nordisks direktør i Danmark, Christophe Duret, er overordnet set overrasket over, at Medicintilskudsnævnet ikke vil give generelt tilskud til nye lægemidler som Levemir og selskabets diabetes 2-medicin, Victoza.

»Men vi hæfter os ved, at lægerne fortsat har mulighed for at udskrive medicinen med tilskud, hvis de mener, det er bedst for patienten,« siger Christophe Duret.

Tonen er skarpere, når det gælder stramningen i kriterierne for tilskud til Levemir i forhold til Lantus.

»Der er tale om et forslag, som nu er i høring. Vi vil gøre brug af muligheden for at deltage i høringsfasen. Vi mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, at myndighederne baserer deres tilskudsgivning på medicinprisen på et bestemt tidspunkt. Prisen kan jo ændre sig hver 14. dag. Det er noget, vi vil diskutere med tilskudsnævnet i forbindelse med høringen,« siger Christophe Duret.

Novo Nordisk bliver ikke kun ramt på langtidsvirkende insulin. Medicintilskudsnævnet fastholder, at tilskuddet til selskabets succesmiddel, Victoza, også bliver klausuleret, sådan at patienten skal have været forsøgt behandlet med Metformin og mindst ét af de øvrige, billigere alternativer på markedet, før man bruger de dyre, såkaldte GLP-1-analoger, som Victoza. Kun i særlige tilfælde, f.eks. hvis patienten er svært overvægtig, kan man få tilskud til at starte behandlingen direkte på Victoza.

Medicintilskudsnævnet, der hører under Sundhedsstyrelsen, har det seneste års tid været i gang med at revurderer tilskuddet til diabetesmedicin under stor bevågenhed fra både medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen og medierne. Revurderingen af diabetesmedicin har været gennem flere høringsrunder, men det ventes, at det seneste forslag fra myndighederne bliver det sidste. Der er frist for at indsende høringssvar 8. februar.