Novo-ejer vil over Atlanten og »plante fødderne« i USA

Novo A/S – hovedaktionær i Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen – jagter amerikanske investeringer. Det er nødvendigt for at fastholde den globale position.

Novo A/S med Kasim Kutay i spidsen har valgt at investere hele 8,7 milliarder kroner i den britiske medico-virksomhed Convatec, der konkurrerer direkte med danske Coloplast. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

Med en større aktienedtur til både Novo Nordisk og Novozymes i 2016 må storaktionæren i begge selskaber, Novo A/S, tage et større regnskabsstød, da investeringsselskabets bogførte formue er skrumpet med mere end 100 milliarder kr. på blot ét år.

Hos Novo A/S lader administrerende direktør Kasim Kutay sig dog ikke styre af den aktuelle dagsform i to af selskabets største investeringer. Han kom til Novo A/S i september sidste år med en vision om, at han skulle fremtidssikre Novo-pengetanken.

51-årige Kasim Kutay havde på forhånd givet sig selv den opgave at formulere den helt rigtige strategi for Novo A/S for de næste ti år.

Han er nu godt seks måneder senere klar til at løfte sløret for et par af de vigtigste pejlemærker for den trods alt stadig bundsolide Novo-pengetank.

Ifølge Novo-direktøren kan det danske selskab ikke bevare sin position som global spiller inden for investeringer i life science-branchen uden at have en klar tilstedeværelse i USA – hvilket Novo A/S ikke har i dag.

»Vi skal have en større tilstedeværelse i USA. Det kigger vi på i øjeblikket. Det er sandsynligt, at vi inden for halvandet til to år planter vores fødder i USA,« siger Kasim Kutay.

At Kutay mener det alvorligt, bliver understreget af, at Novo-direktøren helt konkret vil have et specialisthold på plads i USA, som skal stå for at løfte opgaven.

»Det betyder, at vi skal have et par investeringsspecialister på plads i USA, som skal lede efter muligheder. Vi er nødt til at have en større investeringstilstedeværelse i USA, hvis vi vil bygge videre på vores profil som ledende global investor inden for life science,« siger Kasim Kutay.

På udkig efter flere fyrtårne

Foruden et klart fokus på USA er Kasim Kutay efter et større kig i strategikassen også kommet frem til, at Novo A/S er klar til at lave et par større såkaldte »fyrtårnsinvesteringer«. Novo-pengetanken råder i dag over store ejer­andele i danske virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen.

Og Kasim Kutay ser gerne, at Novo A/S får to til tre investeringer mere:

»Vi kommer til at bruge flere kræfter på at finde en ny investering a la Christian Hansen. Vi kigger udelukkende efter investeringer i den størrelsesorden inden for life science-­branchen,« siger Kasim Kutay.

I sit årsregnskab for 2016 skriver Novo A/S, at selskabet overvejer at reducere sin ejerandel i Novo Nordisk fra 27,5 pct. i dag ned mod minimumsniveauet på 25,5 pct.

Investeringsselskabet skriver, at et muligt frasalg af Novo-aktier skal være med til at sikre, at Novo A/S fortsat kan være en global spiller inden for investeringer i life science-branchen.

For øjeblikket har Novo A/S og Kasim Kutay kig på en helt særlig type selskaber inden for den branche.

»Vi kigger lige nu på muligheder for at lave investeringer i virksomheder, som udvikler digitale sundhedsløsninger. Der er rigtig mange gode muligheder inden for det område,« siger Kasim Kutay.

Han kom til Novo A/S sidste efterår med 25 års erfaring i investment banking inden for healthcare i bagagen. Kasim Kutay har gennem årene rådgivet flere selskaber i Novo-gruppen og har også tidligere hjulpet danske selskaber som William Demant og Lundbeck med at få opkøb i hus.

Han overtog roret i Novos pengetank efter Eivind Kolding, der slet og ret blev fyret som direktør i februar 2016.

Novo A/S rådede ved årets begyndelse over aktiver for omkring 276 milliarder kroner mod knap 378 milliarder kroner ved udgangen af 2015.