Novo-direktør om udbytter: Vi investerer for fuld kraft

Novo Nordisk er en af de aktier herhjemme, som historisk har givet nogle forrygende afkast. Ikke kun i form af store kursstigninger, men også på grund af store udbytter og aktietilbagekøb.

Foto: Mads Jensen

Novo Nordisk er en af de danske virksom­heder, som lyser op med særligt store udbytter og aktietilbagekøb. Den danske medicinalgigant vil alene i år sende 12,8 milliarder kroner ud til sine aktionærer i form af et udbytte på 4,5 kroner per aktie.

Oven i det har de annonceret et program for tilbagekøb af egne aktier på 15 milliarder kroner, som alt andet lige burde løfte aktiekursen til glæde for aktionærerne.

Vi har spurgt viceadministrerende direktør og koncerndirektør med ansvar for salg og drift Kåre Schultz, hvorfor de sender så mange penge tilbage til aktionærerne, herunder også til Novo Nordisk Fonden, i stedet for at investere mere i nye aktiviteter, som måske kunne give aktionærerne et endnu større afkast på længere sigt.

»Vi synes, at vi investerer rigtig mange penge både i fabriksanlæg, forskning og udvikling, nye markeder og opbygning af salgsorganisationer, og det forventer vi at blive ved med. Men vi driver vores forretning på en måde, hvor vi er i stand til at have en meget høj overskudsgrad, som genererer stort cash flow, og vi har ingen plan om at ændre på vores politik om at returnere det positive cash flow til aktionærerne,« siger Kåre Schultz.Men afkastet af jeres investeringer er jo meget højt. Kunne det ikke være en fordel for jeres aktionærer, hvis I investerede en endnu større del af overskuddet for dem?»Vi investerer faktisk alt det, vi kan se, at vi kan gøre med fordel. Vores ekspertise­område er jo snævert. Vi er eksperter i bioteknologi, diabetes, hæmofili og vækst­forstyrrelser, mens vi eksempelvis ikke har haft heldet med os i at udvide med nye områder som cancerbehandling og inflammation. Så man skal ikke forvente, at vi kommer med en ny idé om, at nu skal vi være eksperter i noget helt nyt. Vores meget fokuserede og optimerede forretning inden for diabetes, hæmofili og vækstforstyrrelser åbner ikke mulighed for dramatisk ekspansion ind i helt nye områder,« siger Kåre Schultz.

Han tilføjer, at Novo Nordisk vil blive ved med at ekspandere inden for de områder, hvor de allerede er.

»Vi vil også forsætte med at udnytte de muligheder, vi har globalt, maksimalt. Men man skal ikke forvente en ændret strategi, som pludselig lægger beslag på en meget stor del af cash flowet. Jeg kan ikke se, hvor det skulle komme fra,« siger han.