Norsk olieindustri træder på bremsen

Der bliver fyret folk og skåret milliarder af kroner i investeringerne i Nordnorge.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga.
Læs mere
Fold sammen

Der er knap så meget damp på de hektiske aktiviteter i de nordnorske industribyer, som der har været de seneste år. I olie- og gasindustrien har flere selskaber skåret milliarder af kroner i planlagte efterforskningsaktiviteter og udbygninger af olie- og gasfelter.

Det svenske olieselskab Lundin finder olie, hvor andre borer tørre brønde. Det blot godt ti år gamle olieselskab har for få måneder siden gjort et olie- og gasfund i den sydlige del af Barentshavet, der kan være det femtestørste fund på norsk sokkel og op til 160 milliarder kroner værd.

Nu har Lundin besluttet at skære ind til benet i dette års budget på udbygning og efterforskning på ni milliarder kr. Det bliver godt 30 procent mindre end sidste år.

Danske DONG Energy, der også har haft noget olieefterforskning i Nordnorge, lukkede i efteråret sit kontor i Tromsø med 15 medarbejdere. Det skete i forbindelse med, at selskabet skar 100 stillinger i olieforretningen i Norge og Danmark. Kontoret havde DONG ellers åbnet to år tidligere.

Også hos især underleverandørerne træder man på bremserne. I december 2014 offentliggjorde Aker Solutions planer om at etablere et stort ingeniørkontor i Tromsø som led i selskabets strategi for Nordnorge. Hvis markedet fortsatte med at udvikle sig positivt, var målet at nå 200-300 ansatte i løbet af tre til fem år.

I dag er der kun omkring 100 ansatte. Planen om at bygge et nyt kontor er blevet udsat med den begrundelse, at udviklingen af olie- og gassektoren i Barentshavet ikke går så hurtigt som ventet.

»Ingen er uberørt af de store forandringer, vi ser udfolde sig nu, men vores medlemmer har stor tro på fremtiden af Barentshavet,« siger Geir Seljeseth, kommunikationschef i brancheforeningen for Norges olie- og gasindustri til den norske webavis, BarentsObserver.

Blandt industrifolk med tro på fremtiden i offshore i Arktis er administrerende direktør Erik Karlstrøm fra det lille norske oliefirma North Energy med kontor i Tromsø og hovedsæde i Alta. Selskabet har brugt, hvad der svarer til over 1,6 milliard danske kroner uden at gøre fund, der er økonomiske rentable.

Efterforskningsselskabet har ingen produktion og dermed ingen olie, så olieprisen spiller ingen rolle for North Energy, hævder direktøren. North Energy borer ét sted i Norskehavet, og han er meget optimistisk.

»Om fem til seks år har vi gang i produktionen i ét eller flere felter. Vores omkostninger til prøveboringer er lave, fordi olieprisen er lav. I dag koster det os mellem 300.000 og 600.000 dollar pr. dag at leje en borerig mod tidligere mellem en halv og en mio. dollar pr. dag. De analytikere, jeg snakker med, tror, at olieprisen i løbet af to til tre år er tilbage på 100 dollar pr. tønde. Jeg er optimist og tror på, vi finder noget, så vi kan begynde at producere,« siger Erik Karlstrøm til Berlingske.