Norsk interesse for luksusguiders skattesnyd

Dansk optrevling af luksusguiders skattesnyd vækker opmærksomhed uden for landets grænser. Norsk skattekriminalitetschef beder om danske myndigheders hjælp.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Berlingske Business’ artikler om kinesiske guiders hemmelige provisionsaftaler med luksusbutikker i København og omfattende skatteunddragelse får de norske skattemyndigheder til at reagere. Situationen i Oslo kan være den samme som i København, vurderer en højt placeret skattechef i Norge.

»Det er interessant, hvad der er blevet afdækket i Danmark, og når der er tale om så store beløb og så omfattende et system, så har det stor interesse for os i skattekriminalitetsafdelingen,« siger Jan Egil Kristiansen, skattekriminalitetschef i Skatteregion Øst i Norge, der nu beder de danske skattemyndigheder om hjælp til at kortlægge pengestrømme mellem luksusbutikker og kinesiske guider.

I første omgang ønsker den norske skattechef viden om, hvordan de danske skattemyndigheder konkret har efterforsket sig frem til, at 50 til 60 kinesiske guider har undladt at betale skat af mindst 25 mio. kroner, som de har modtaget fra københavnske ur,- smykke- og pelsbutikker. Tilmed har den norske skattechef en formodning om, at der kan være en forbindelse mellem guiderne i Oslo og København.

»Vi vil spørge de danske skattemyndigheder, hvilke metoder der er brugt til at optrevle sagerne. Desuden vil vi tale med myndigheden om, hvorvidt der kan være en forbindelse mellem kinesiske guider i Oslo og København,« siger han.

De kinesiske turister er ofte på en skandinavisk rundtur, som begynder i København, fortsætter til Oslo og Stockholm og ender i Helsinki, og de foretrækker i mange tilfælde at færdes i grupper anført af guider.

Københavnske tilstande i Oslo

I denne avis er det blevet oprullet, hvordan kinesiske guider har truet københavnske butikker med boykot, hvis de nægtede at udbetale dem store beløb i såkaldt i anvisningsprovision, når de bragte turister til butikken. Artiklerne har fået den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv til at undersøge situationen i Oslo, og der tegner sig et lignende billede.

»Handelen er vældigt styret af guider,« siger Geir Victor Svendsen, daglig leder af Norges største momsrefusionsselskab Global Blue Norway til avisen.

Guidernes metoder er en udfordring for de norske butikker, oplyser han, og det bekræfter Hanne Thorstensen, chef for Departments & Store over for avisen.

»De (kinesiske guider, red.) præsenterer sig og foreslår, at de kan komme med en gruppe turister, hvis de får gaver eller andre goder,« siger hun og fastslår, at hun af princip ikke vil samarbejde på de vilkår.

Den norske urmager Bjerke, som er blandt Oslos mest eksklusive butikker, oplyser dog, at han gerne betaler de kinesiske guider en »salgsprovision«. Af »konkurrencemæssige hensyn« vil han dog ikke oplyse navne på de guider, som han handler med.

Konkurrenceforvridning

Selv hvis der skulle være styr på skattebetalingerne kan anvisningsprovision være et problem i Norge.

»Det er en særdeles alvorlig sag, ikke bare vedrører det skatteunddragelse, det vil også føre til konkurrenceforvridning,« siger skattekriminalitetschef Jan Egil Kristiansen,

Den tolkning står i skarp kontrast til den danske konkurrencestyrelses tolkning. Herfra lyder det, at anvisningsprovision ikke kan rammes af den danske konkurrencelovgivning.

Det norske ønske om hjælp bliver positivt modtaget af Skat i Danmark.

»Vi planlægger at orientere skattemyndighederne i Sverige, Finland og Norge om skatteunddragelsen blandt guiderne i Danmark, så de øvrige myndigheder kan gøre brug af vores erfaringer,« siger Peter Møller Jensen, indsatsdirektør i Skat København.