Norsk boligboble kan ramme dansk økonomi

De norske huspriser vil falde mellem 15 og 20 procent de kommende år, forudser Nordea. Det kan ramme den store danske eksport til landet og dermed påvirke det spirende danske opsving.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En norsk boligboble som brister inden for de kommende år og et skarpt fald i olieproduktionen, vil ramme norsk økonomi hårdt i de kommende år. Dermed er også den danske eksport til landet truet.

Danmark eksporterer for 43 milliarder kroner til vores nordiske nabo, som dermed er den fjerdestørste aftager af danske varer. En afmatning i norsk økonomi kan dermed ramme det opsving, som endelig ventes at tage fart i Danmark med en BNP-vækst på 1,3 procent i 2014.


En svækkelse af den norske krone kan yderligere mindske landets lyst til at købe stort ind i udlandet.Importen vil stige 1,8 procent i 2014, men bare 0,8 procent i 2015, forudser Nordeas økonomer.

Det er skarpt faldende boligpriser og en vigende olieproduktion, som tager luften ud af norsk økonomi i 2014 og 2015, forudser banken.


»Der er tydelige tegn på en vending på boligmarkedet, og vi forudser, at huspriserne vil falde i både 2014 og 2015. Samtidig nærmer olieproduktionen sig toppen. Fremadrettet forventer vi, at olieinvesteringerne vil vokse moderat i 2014 og falde skarpt i 2015,« skriver Nordea.

Det vil slå direkte igennem på nordmændenes lyst til at bruge penge.

»Faldende huspriser, lavere indkomstvækst og stigende økonomisk usikkerhed vil påvirke privatforbruget, som viser en lavere vækst end ventet allerede i år,« skriver Nordea.