Norges krone glider i olien

Olieprisens dyk de seneste dage har store konsekvenser for den norske krone.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag alene falder kursen på norske kroner over for euro - og danske kroner - med 1,4 pct. - det klart største udsving på euromarkedet.

Der skal således 9,1060 norske kroner til at købe en euro, mens en dansk krone er 1,2207 norske værd.

Det er et fald på 4 pct. over den seneste uge, hvor kraftige prisfald på oliemarkedet er slået igennem.

Udsigten til, at Iran kan få lov til at eksportere olie til det globale marked, hvis landet får en atomaftale på plads med FN, har nemlig givet markante dyk i olieprisen. En tønde nordsøolie, Brent, koster onsdag 56,13 dollar, eller 12 pct. mindre end for en uge siden.

Den laveste oliepris siden januar er særligt dårligt nyt for Norges olieafhængige økonomi. Og der kan være mere dårligt nyt på vej for nabokronen, hvis mødet fredag mellem FN's Sikkerhedsråd og Iran munder ud i en aftale.

- Udfaldet af mødet er fortsat usikkert, men det ændrer ikke på, at Iran tidligere har været verdens fjerdestørste olieproducent. Hvis Iran hurtigt kommer tilbage til oliemarkedet kan det presse olieprisen og den norske krone yderligere ned, skriver makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Ifølge Sydbank udgør oliebranchen omkring en femtedel af Norges økonomi.

Også den australske dollar er ramt af olieprisfaldet. Man får 73,84 amerikanske cent for en australsk dollar onsdag, et fald på 4,2 pct. over den seneste uge.