Norge under pres i told-strid

EU lægger sammen med Danmark pres på Norge for at få revet de nyopførte toldmure ned - bolden ligger hos nordmændene, siger ministeren for nordisk samarbejde, Manu Sareen.

Manu Sareen (R) er både minister for nordisk samarbejde og minister for ligestilling og kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den dansk-norske strid om høje toldsatser, spidser til. EU er kommet på banen og det med et klokkeklart budskab til Norge: Spol tiden tilbage og drop de nye toldsatser. Onsdag var der samråd i Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget, og efterfølgende siger minister for nordisk samarbejde Manu Sareen (R), at det nu er den norske regerings tur til at svare for sig.

"Det er jo en alvorlig sag, fordi det går imod den nordiske ånd om frihandel og åbne grænser. Det går grundlæggende imod alt det, vi har arbejdet på i mange år," siger Manu Sareen til Berlingske og tilføjer:

"Vi ved ikke, hvor lang tid det kommer til at tage at løse problemerne, men nu oplever de også pres fra EU. Bolden ligger hos nordmændene."

Sagen tager udgangspunkt i, at Norge i sommers pludselig valgte at ændre importstatus for hortensia-blomster. Den ene dag var den en udendørsplante, der ikke blev pålagt told, den næste dag var den en indendørsplante med en toldsats på 72 procent. Ændringen betød, at en dansk hortensia pludselig kostede i omegnen af 350 kroner i Norge. Derudover skruede Norge op for toldsatsen på visse typer ost og kød.

Hortensia-tolden fik danske gartnerier op af stolen, da de i løbet af nattens løb kunne se deres millioneksport af hortensia til Norge forsvinde som dug for solen.

Til dagens samråd kunne handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) fortælle, at sagen blev drøftet i EU forleden - og at der på europæisk plan blot er hovedrysten til overs for de norske toldmure. I den forbindelse gjorde Kommissionen det klart, at den mener, at Norge går ud over de aftalte rammer i EØS-samarbejdet, og at fjeldlandet bør rulle ændringerne tilbage.

Dermed er sagen blevet rykket et niveau op - og det ikke uden grund. Norges nye toldmure rammer nemlig ikke kun Danmark, men det er dog Danmark, der bliver hårdest ramt på grund af den store samhandel med nabolandet.

At sagen nu er endt på EU-niveau, mener Pia Olsen Dyhr er en fordel for Danmark. For på den måde kan man komme ud over det dominerende tema i diskussionen i Norge - som har handlet om, at striden blot ligger mellem Danmark og Norge, og at begge lande har en grundlæggende ret til at beskytte deres respektive landbrug.

Og det gør indtryk i nabolandet, når EU kommer på banen, vurderer handels- og investeringsministeren. Hun peger i den forbindelse på, at EU allerede har fået overtalt Norge til at evaluere sin politik, når det kommer til protektionisme inden for landbrugssektoren - hvilket ellers er noget, nordmændene har været modvillige til at gøre.