Nordsjælland betaler mest i topskat

Skulle VK-regeringen vælge at lette i topskatten, vil det i høj grad komme mange borgere i hovedstadsområdet til gavn. I visse nordsjællandske kommuner betaler op imod 80 procent af alle beskæftigede topskat.

Næsten 40 procent af alle danskere, som betaler topskat, bor i hovedstadsområdet, skriver frederiksborg Amts Avis.

I visse nordsjællandske kommuner er det endda helt op imod 80 procent af alle beskæftigede, som betaler 63 procent i skat af den sidst tjente krone. Det viser en opgørelse som DI Hovedstaden har lavet.

Virksomhederne i hovedstadsområdet mangler ledige hænder. Derfor er det et stort problem, at skattesystemet i dag gør alt, hvad det kan for at afskrække ganske almindelige lønmodtagere fra at yde en ekstra indsats, mener formanden for DI Hovedstaden, Claus Spiegelhauer.

- Når op imod halvdelen af alle beskæftigede betaler topskat, så er det ikke mere en »rigmandskat« men en ekstra unødvendig byrde på tusindvis af ganske almindelige lønmodtagere. En byrde som holder almindelige mennesker tilbage fra at yde en nødvendig ekstra indsats. Derfor er det afgørende, at man fra politisk hold får gjort noget ved den alt for høje beskatning på arbejde. Vi har ganske enkelt ikke råd til andet, siger han.

Borgerne i Rudersdal Kommune topper opgørelsen fra Dansk Industri. Her betaler hele 78 procent af skatteyderne topskat, skarpt forfulgt af 77 procent i Hørsholm. I den anden ende af skalaen ligger Frederiksværk-Hundested, hvor kun 34 procent af skatteborgerne betaler topskat.

Så sent som i fredags varslede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skattelettelser, men i bundskatten. Det blev straks fulgt op af konservative ønsker om også at lette topskatten, og skatteminister Kristian Jensen (V) udelukker ikke, at begge dele kan gennemføres.

- Det er for tidligt at sige, hvad der kommer ud af drøftelserne om, hvorvidt der er et økonomisk råderum - og i givet fald, hvordan det skal bruges. Men vi har problemer både i bunden af vores indkomstbeskatning og i toppen af vores indkomstbeskatning, siger Kristian Jensen.

Claus Spigelhauer finder det positivt, at lettelser i begge ende af skalaen kan komme på tale.