Nordmand vil have 20 procent af Københavns hotelmarked: Det går aldrig hurtigt nok for mig

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

(Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Kina har valgt sit vækstmål for 2017, og den norske hotelkonge Petter Stordalen har sat sit vækstmål i København. Hvem eller hvad, der er målet for Nordkoreas seneste missiltest, står hen i det uvisse, men sikkert er det, at testen har sendt aktiekurserne ned i Japan.

Du er i gang med at læse ugens første morgenoverblik fra Berlingske Business, og læser du videre i et par minutter, får du alt den ammunition, du skal bruge for at virke velorienteret, når du møder kollegaerne ved kaffemaskinen.

Lad os komme i gang:

1
Norsk Milliardær vil eje 20 procent af Københavns hoteller

Den norske mangemilliardær og ejer af Nordic Choice Hotels, Petter Stordalen, har allerede adskillige hotelprojekter i Danmark. Kæden står i dag bag fire hoteller i Storkøbenhavn, og der er flere på vej; Blandt andet Centralpostbygningen i København, der skal konverteres til hotel for mere end 1,3 mia. kr.

Med de nye hoteller forventes nordmanden at nå en markedsandel på 5,7 pct. på det københavnske hotelmarked, men den skal nu firedobles lyder det i et opsigtsvækkende interview med Dagbladet Børsen.  Petter Stordalen åbner i interviewet for, at han sammen med partnere kan investere 7-8 mia. kr. i nye hoteller.

»Vi vidste, at det ville komme til at koste penge at komme tilbage til Danmark, og vi har en stor millardpose, som er gemt til Danmark, og den pose øges hele tiden,« siger Petter Stordalen til avisen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Carlsbergs nye salgsstrategi: Vil indtage London med hipster-sælgere

Carlsberg er under pres på det vigtige britiske ølmarked og tager nu nye metoder i brug for at slå tilbage i den internationale konkurrence.

Det sker gennem en ny underafdeling, kaldet House of Beer, som skal få flere af Carlsbergs specialøl ind i frontlinjen i konkurrencen med bl.a. den europæiske ærkerival Heineken og AB-Inbev.

»Vi har etableret et House of Beer i Storbritannien, hvor vi har både nogle af vores egne og nogle af vores partneres øl. Her har vi eksempelvis belgiske Grimbergen, spanske Mahou og italienske Poretti i porteføljen,« siger Paul Davies, der er Carlsbergs direktør for specialøl. Han forklarer til Berlingske Business at House og Beer kommer til at ligge i nogle »funky lokaler« i Old Street i London.

»Vores sælgere i det britiske House of Beer er dramatisk anderledes end dem, vi normalt ansætter i Carlsberg. De er mere hippe og trendy og drevet af stor interesse for øl, de er mere hipsters end jakkesæt i den måde, de opererer på, og det er et interessant eksperiment for Carlsberg UK, som gør, at vi får fat i nogle andre kunder og forbrugere især i London,« siger Paul Davies.

Læs mere her

3
ATP mærker stigende lønkrav hos topchefer

Danske topchefer er ikke tilfredse med deres milliongager og tilhørende options- og bonusordninger. De vil gerne have endnu mere i løn. Det mærker ATP, der er landets største pengetank og dermed landets største investor, skriver Finans.dk.

»Generelt oplever vi et pres opad, fordi lønniveauet er så meget højere i f.eks. USA og i Schweiz. Det pres forsøger vi at kæmpe imod, for vi mener, niveauet i Danmark generelt betragtet er passende,« siger Claus Berner Møller, chef for danske aktier i ATP. Han vil dog ikke forholde sig til konkrete selskaber eller lønpakker.

Alene i sidste uge offentliggjorde Danfoss, at de tre medlemmer af direktionen står til at modtage 115 mio. kr. hvoraf de 74 mio. kr. er bonus.  Samtidig kom det frem at den mangeårige direktør for Danish Agro, Christian Juncker, får 21 mio. kr. i gyldent håndtryk, når han går på pension til efteråret.

4
Kina sætter det laveste mål for væksten siden 1990

Omkring 6,5 procent. Sådan lyder Kinas afdæmpede økonomiske vækstmål for 2017.  Det oplyser premierminister Li Keqiang natten til søndag dansk tid forud for søndagens åbning af den årlige parlamentssamling i Beijing ifølge Reuters.

Det skriver Ritzau Finans.

Toplederne ved Kinas folkekongres, hvor omkring 3000 delegerede drøfter det kommende års politiske retning, accepterer en moderat lavere vækst i disse år for at give plads til at gennemføre reformer.

Blandt prioriteringerne er blandt andet at få sat en stopper for en yderligere opbygning af både den statslige og private gæld ifølge nyhedsbureauet Reuters. For 2016 var ambitionen at opnå en økonomisk fremgang i intervallet mellem 6,5 og 7,0 procent. Slutfacit blev, at BNP voksede 6,7 procent i forhold til året før. Det var den mindste fremgang i 26 år. Kina er verdens næststørste økonomiske magt efter USA.

5
Rigmandsklub køber danske legepladser

Executive Capital, som en række danske rigmænd investerer igennem, køber to virksomheder, efter at investeringsselskabet, der blandt andet ejer Paradis IS, de senere år har haft svær ved at finde de rigtige opkøbsemner.

Executive Capital køber virksomhederne BOS, som fremstiller institutionscykler og servicerer legepladser, og Guldborg Legepladser, der producerer naturlegepladser. Stifterne, Bernd Schönhoff og Jimmy Bossen, fortsætter som direktører og medejere.

»Lige siden vi mødte Bernd Schönhoff og Jimmy Bossen første gang, har der været god kemi. Det er to spændende personer, og deres selskaber er rigtigt stærke inden for alle aspekter af institutionscykler og naturlegepladser. Det bliver interessant at arbejde med,« siger Annemette Færch.

Det sker på markederne

Nordkoreas seneste test af militære missiler i retning af Japan giver ikke overraskende rystelser i øriget og kan aflæses på børserne i mandagens handel.

Mens de fleste toneangivende aktieindeks i Asien stiger på ugens første handelsdag, er der røde tal for Nikkei- og Topix-indeksene, som dykker henholdsvis 0,5 pct. og 0,2 pct. omkring klokken 6 dansk tid, skriver Ritzau Finans.

I Hongkong stiger Hang Seng-indekset med 0,3 pct., mens China Shanghai Composite ligeledes er oppe med 0,3 pct. Også Taiex-indekset i Taiwan stiger 0,3 pct., og Kospi-indekset er oppe med 0,1 pct. Sydkorea.

Det sker i dag

Der er nøgletal fra USA på programmet i dag, og så mødes EU’s udenrigsministre til møde i Bruxelles:

  • kl 9.00: Danske konkurser og tvangsauktioner i februar
  • kl 10.00: EUs udenrigsministre mødes i Bruxelles
  • kl 16.00: USAs fabriksordrer i januar
  • kl 16.00: USAs ordreindgang af varige goder i januar

LÆS MERE