Nordkoreansk marked: »Det er hér, der er penge at tjene«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: YONHAP

Godmorgen,

Dagens nyhedsoverflyvning tager en turen gennem Københavns stenrige Videnskabelige Selskab, hvor kvarte millioner har skiftet hænder uden medlemmernes viden, en tur til Luxembourg, hvor et fransk modeikon ser rødt og en tur på landet, hvor DMI har udsendt dystre udsigter for landbruget - selvom vi andre kan juble.

Men vi begynder ved Nordkorea, hvor erhvervslivet begynder at skue over ingenlandslandet og mod nye vækstmuligheder.

Tirsdag mødtes præsident Trump og nordkoreanske Kim Jong-un på Capella Hotel på Singapores Sentosa Island. Det historiske møde var første gang en siddende præsident mødes med en den Norkoreanske leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

1
»Det er hér, der er penge at tjene«

I går blev der givet håndtryk og skrevet historie i Singapore. Finansmarkederne stod dog stille, da præsident Trump og Kim Jong-un mødtes - men hos erhvervslivet er man begyndt at trippe.

For selvom der endnu kan være lang vej til et åbent nordkoreansk marked, står en ting fast: Det omstridte styre er fortsat et af de få uudnyttede vækstmarkeder i Asien.

»Det er hér, der er penge at tjene,« forklarede Justin Hastings, professor ved University of Sydney og forfatter til en bog om Nordkoreas økonomi, til The New York Times, men uddybede, at man skal »regne ud, hvordan man ikke bliver eksproprieret«.

Styret i Pyongyang har været notorisk for at beslaglægge udenlandske investeringseventyr. Et eksempel er hvordan sydkoreanske Hyundai brændte nallerne hos den nordlige nabo i 2016. Dengang blev bilproducenten udvist fra sin nordkoreanske produktionscentral , Kaesong Industrial Park, der husede omkring 123 sydkoreanske virksomheder.

Virksomhedssammenslutningen måtte efterfølgende rapportere et samlet tab på 8,2 milliarder kroner. I dag vender Hyundai dog endnu en gang blikket mod nord og har nedsat en ekspertgruppe til at bane vejen gennem ingenmandslandet, der adskiller de to lande.

»Hyundai er nødt til at være klar når/hvis de to Koreaer enes om vilkårerne, og det inter-koreanske økonomiske samarbejde genoptages,« skrev en talsmand, ifølge CNN Money.

Mens man forsøger at gyde olie på vandene mellem Nordkorea og resten af verden, er der magtknas i København.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Knas i klubben

De er stiftet af Christian VII og over 275 år gammel. Samtidig er de 500 af forskningsverdenens spidser, og de forvalter en international milliardforretning. Det lyder som noget ud af en Dan Brown-roman, men der er tale om Videnskabernes Selskab, der har til huse på H.C. Andersens Boulevard - og der er knas i professorklubben.

De seneste år har selskabet dog været præget af interne spændinger, politianmeldelser og lukrative pensionsordninger i millionklassen. Seneste led i fortællingen omhandler juraprofessor Ditlev Pram ved Københavns Universitet, der gik i vælten med kritik af bevillinger af honorarer til sig selv. Kritikken var han ikke ene om.

»Jeg hørte rygtevis for lidt mere end et halvt år siden, at generalsekretær og præsident for Videnskabernes Selskab fik et årligt honorar på 250.000 kr. hver, og at dette havde stået på siden 2011, uden at plenum var blevet orienteret. Dette var/er i modstrid med selskabets vedtægter, så vidt jeg er orienteret … Vi er flere, som opfatter sagen som meget alvorlig,« skriver Ib Henning Madsen, som er matematikprofessor og medlem af selskabet til Berlingske i en mail.

Læs historien her (Kræver abonnement)

Business anbefaler

3
Solen skinner og humøret er højt - på nær i landbruget

Der er ikke nogen grund til at rejse sydover, hvis man leder efter varmt vejr til sommerferien. Det viser de netop udgivne sæsonprognoser fra DMI. Men mens de fleste kan juble, tager de danske landmænd næppe del i festen. Tørken kan komme til at koste de danske landmænd over 6 mia. kroner, skriver Børsen.

»De seneste dages få millimeter regn batter ikke meget. Skinner solen, svarer fordampningen fra markerne til 3-4 mm vand pr. dag. Og blæser det, så ryger der yderligere 1-2 mm. Mange steder er skaden sket - og den er uoprettelig. Majs, roer og græs vågner igen, hvis der kommer vand. Det gør korn ikke,« forklarer Troels Toft, der er sektordirektør og planteavlsekspert hos landbrugets videnscenter Seges.

Udfordringen er dog ikke kun i Danmark. I år har der allerede været en prisstigning på 25 procent i forhold til august sidste år, men ifølge markedsanalytiker hos Agrocom Palle Jacobsen, kan situationen i værste fald ende i en prisfordobling.

4
Træd ikke Louboutin over tæerne...

… for du ender i retten. Det franske skodesigner- og modehus Christian Louboutin gik tirsdag sin sejrsgang fra EU-Domstolen i Luxembourg.

For de uindviede er den franske modeskaber kendt for sine ikoniske røde skosåler, der ifølge modemyter skulle være opstået i 1992, da designeren i et eureka-øjeblik lånte en assistents røde neglelak og malede sålen på et par stiletter.

Elaine O’Hara, specialist i intellektuel ejendom hos Stevens & Bolton

»Det virker sandsynligt at Louboutin vil få lov til at udvikle et monopol på højhælede sko med røde såler.«


Neglelakken har tjent sig selv ind og har gjort skoene til en klassiker for jetsettere som Kendall Jenner, Beyonce og Elton John (dog i en herreversion). Men populariteten har samtidig bragt konkurrenter på banen, og modehuset har bragt konkurrenterne for EU-Domstolen. Det er blevet til en kendelse, der ifølge eksperter vil skabe historie.

»Sagen kan blive et pejlemærke med anseelig værdi for de mærker, der bruger karakteristiske farver som en del af deres brand og et slag for konkurrenter, der forsøger at efterligne deres produkter,« lød vurderingen fra John Illsley, en London-baseret direktør i revisionsselskabet Moore Stephens til The Guardian.

Han er ikke den eneste, der ser sagen som speciel. Elaine O’Hara, der er specialist i intellektuel ejendom hos Stevens & Bolton, påpeger, at sagen nu også skal prøves ved en hollandsk domstol. Overfor Bloomberg anerkender hun imidlertid en ting.

»Det virker sandsynligt at Louboutin vil få lov til at udvikle et monopol på højhælede sko med røde såler.«

Christian Louboutin (tv) har gjort de røde såler til et modeikon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danny Moloshok / Miguel Medina / Ritzau Scanpix.

Det skal investorerne holde øje med

Det er Fed-dag, og hos Nordea peger chefstrateg Philip Jagd på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Alle øjne vil være rettet imod den amerikanske centralbank (Fed), der offenligtgør sin seneste rentebeslutning klokken 20 dansk tid med efterfølgende pressemøde. Fed ventes at hæve renten, hvilket er stort set fuldt priset i markedet. Fokus vil derfor være på de efterfølgende udmeldingerne. Hvis der ikke lægges en ekstra renteforhøjelse ind for resten af året vil renterne trække lavere. Rentetendensen er i vores optik opad mod 3,3% i USA over de kommende kvartaler. Højere renter er skidt for defensive sektorer og godt for de cykliske, så der kan man passende rette blikket hen for en markedsreaktion i aktiemarkedet.
  • På nøgletalsfronten får vi tal fra den europæiske industriproduktion for april. Analytikerne venter et fald i industriproduktionen på 0,5% i forhold til sidste måned, hvilket vil betyde, at den årlige vækst aftager til 2,8% i april fra 3,0% sidste måned. Ligegyldigt, hvilket nøgletal man tyr til, er det generelt svært at se et stærkt momentum (altså ændring i vækstraten) i de europæiske økonomier.
  • Amerikanske producentpriser (PPI) for maj måned ventes at tage til drevet af bl.a. stigende energipriser. Justerer man for prisudviklingen i energi og fødevarer forventes en mere stabil udvikling i producentpriserne på godt 2,3% å/å.

Det sker på markederne

Der er overvejende kursfald på de asiatiske børser, da investorerne holder igen forud for fredag, hvor USA angiveligt skulle offentliggøre en liste over kinesiske varer, der bliver pålagt amerikansk told på 25 pct. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. / ritzau finans /

  • Nikkei 225: +0,5%
  • Hong Kong Hang Seng: -0,6%
  • China Shanghai Composite: -0,8%
  • Sydkorea KOSPI: -0,1%