Nordisk boligboble truer Danmarks økonomi

Det glohede boligmarked i Norge og Sverige udgør en risiko for den danske eksport, vurderer økonomer.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ramme den danske eksport hårdt, hvis boligboblerne i Norge og Sverige brister, advarer flere økonomer. Det skriver Information.

For mens priserne på boliger herhjemme er faldet efter finanskrisen, så er boligpriserne i Sverige og Norge, der er blandt Danmarks fem største samhandelspartnere, fortsat med at stige.

Prisniveauet er nu så højt, at der er tegn på overophedning, som kan skade den danske økonomi, siger økonomer.

»Der er uomtvisteligt nogle meget store boligprisstigninger, som har skabt en meget sårbar situation,« siger økonomiprofessor på Aarhus Universitet og tidligere vismand i Danmark og Sverige Torben M. Andersen til Information.

Den vurdering deles af Peter Birch Sørensen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og tidligere overvismand. Han vil »ikke male fanden på væggen«, men peger på nogle »klare risikomomenter«.

Faldende boligpriser vil give økonomisk afmatning i de to lande, hvilket kan påvirke de danske eksportmuligheder negativt, siger han til avisen.

Tidligere i år konkluderede Peter Birch Sørensen i en rapport til Sveriges økonomiske vismænd, at boligmarkedet i Sverige er overvurderet med omkring 15 procent.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen siger, at der har været »mange tegn på klassisk overophedning på boligmarkedet i Norge«. Nordea forventer, at det norske boligmarked vil falde med mellem 15 og 20 procent over de kommende to år.

Selv om en bristet nordisk boligbooble kan få konsekvenser for eksporten og dermed væksten og beskæftigelsen i Danmark, så frygter bankernes brancheforening, Finansrådet, ikke, at prisfaldene vil påføre bankerne tab.

»Vi har ikke en fornemmelse af, at det er et stort problem,« siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk til Information.

Heller ikke i Nationalbanken vurderer man, at boligboblen i Norge og Sverige udgør en risiko for Danmarks finansielle sektor.

De danske banker har sammenlagt udlån for omkring 300 milliarder kroner i de to lande.