Nordea: Væksten er på vej ned i gear

Lavere global vækst vil smitte af på dansk økonomi i de kommende år, vurderer Nordea, der sænker forventningerne til væksten næste år.

I 2019 ventes uændret en vækst i bruttonationalproduktet på 1,8 pct., mens Nordea nu forudser en fremgang i 2020 på 1,5 pct. mod tidligere 1,7 pct.

Niveauet er lavere end de seneste års gennemsnitlige vækst på omkring 2 pct., hvor økonomien da også har klaret sig noget bedre, end man umiddelbart skulle regne med.

»Den seneste tids globale uro er imidlertid nu begyndt at påvirke dansk økonomi negativt. Fremgangen i beskæftigelsen er de seneste par måneder bremset op, og forventningerne hos de danske industrivirksomheder er på det mest pessimistiske niveau siden slutningen af 2016,« konstaterer chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen.

Positivt er det dog, at dansk økonomi er godt klædt på til at afværge den internationale afmatning, påpeger Nordea-økonomen.

»I både husholdningerne og virksomhederne er der store opsparede reserver, som vil kunne tages i brug, hvis nedturen for alvor bider sig fast. På boligmarkedet er der ikke nogle store ubalancer, og stadig flere boligejere udnytter de kraftige rentefald til at vælge et fastforrentet lån som beskyttelse mod fremtidige rentestigninger,« vurderer Jan Størup Nielsen.

Også i 2021 forudser banken en vækst på 1,5 pct. - et niveau, som er på linje med, hvad dansk økonomi ifølge Nordea i den nuværende situation kan forventes at vokse med på lang sigt.

Dansk økonomi kan dog blive udfordret, hvis væksten klinger yderligere af på verdensplan.

»En længerevarende global afmatning vil således udløse et større fald i eksporten end ventet, som gennem lavere investeringsaktivitet og øget usikkerhed hos de danske virksomheder også vil kunne sprede sig til en lavere beskæftigelse og en øget opsparing i virksomhederne,« konstaterer Nordea i publikationen Nordic Outlook.

Omvendt kan væksten også få et rygstød på op mod 2 pct., hvis den globale økonomi klarer sig bedre end forudset, konstaterer Nordea, der dog i hovedscenariet er blevet mere pessimistisk på den globale vækst.

Handelskrigen mellem USA og Kina, brexit og geopolitiske spændinger i Asien og Mellemøsten betyder, at banken nu regner med en økonomisk vækst på omkring 3 pct. på verdensplan næste år - det laveste niveau siden finanskrisen.

/ritzau/FINANS