Nordea tror på det danske opsving

Dansk økonomi er på vej ind i et temposkifte, mener Nordeas økonomer, som fastholder deres vækstprognose og forventningen om et opsving i 2014.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerne begynder endelig at bruge penge og væksten tager til. Sådan lyder prognosen for 2014 fra Nordeas økonomer.

De forventer en vækst i økonomien på 1,3 procent næste år stigende til 1,7 procent i 2015.

Selvom forbrugertilliden er stigende, er det endnu ikke slået igennem på privatforbruget, som faktisk faldt 0,1 procent i oktober. Men i næste år vil spændet mellem de to endelig begynde at indsnævres. Privatforbruget ventes at vokse med 1,2 procent i 2014 efter en stigning på bare 0,5 procent i år.

»Dansk økonomi er i gang med at foretage et temposkifte. Trukket af bedre internationale konjunkturer og gradvist stigende efterspørgsel på det hjemlige marked. Set i det lys fastholder vi vores vækstprofil for de kommende år, svarende til en fremgang i år på 0,3 procent, stigende til 1,3 procent i 2014 og 1,7 procent i 2015,« skriver Nordea.

Inflationen som i sommer blev presset ned på det laveste niveau i 45 år, er så småt begyndt at vise en stigende tendens.

»Vi forventer, at dette markerer starten på en ny opadgående trend – primært som følge af basiseffekter fra energipriser samt bortfald af effekten fra fedt- og sukkerafgiften,« skriver Nordea, som venter, at forbrugerpriserne stiger med 1,4 procent næste år og 1,6 procent i 2015 efter en stigning på bare 0,8 procent i 2013.


Jokeren i dansk økonomi er udviklingen i vores nabolande.

»Med en samlet andel af BNP på omkring 55 procent er eksporten derfor en afgørende ingrediens i den cocktail, der skal hjælpe det danske opsving på vej. Og umiddelbart er udsigterne for en højere eksport gode. I Tyskland og Storbritannien, der tilsammen aftager mere end en fjerdedel af den samlede vareeksport, peger tillidsindikatorerne på fornyet fremgang i efterspørgslen,« skriver Nordea.

Til gengæld er der større usikkerhed de øvrige nordiske lande, som ellers har været stabile aftagere af dansk eksport gennem krisen.

»I skarp kontrast til tidligere er den største usikkerhed for dansk eksport knyttet til udviklingen i de nordiske lande, hvor ikke mindst den kraftige opbremsning i norsk økonomi kan ramme dansk eksport. Aktuelt er den årlige danske vareeksport til Norge på omkring 43 mia. kr., og landet er dermed det fjerdestørste eksportmarked. Danmarks eksport til Norge består primært af maskiner og bearbejdede varer,« skriver Nordea.