Nordea ser fremgang i dansk økonomi

Det vil langsomt gå bedre herhjemme, også selv om der for tiden er stor uro om den økonomiske udvikling i Kina. Det er nemlig langt vigtigere for Danmark, hvor der sker i USA og Europa, vurderer Nordea i en ny prognose.

Helge J. Pedersen vurderer ikke, at den seneste tids turbulens på de finansielle markeder, som skyldes usikkerhed om udviklingen i Kina, vil afspore opsvinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Dansk økonomi vil vokse med 1,5 procent i år og 2,0 procent til næste år, forudser storbanken Nordea i en ny økonomisk prognose.

Den aftagende vækst i Kina, vurderer banken ikke vil afspore det økonomiske opsving herhjemme.

Selv om usikkerheden om den globale økonomi er blevet større den seneste tid, er fundamentet for et opsving i Danmark på plads, fastslår cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

»Vi venter, at opsvinget vinder terræn i de kommende år. For første gang har vi også et skøn for 2017, hvor vi venter en vækst på 1,9 procent, siger Helge J. Pedersen.

Han vurderer ikke, at den seneste tids turbulens på de finansielle markeder, som skyldes usikkerhed om udviklingen i Kina, vil afspore opsvinget.

»Selv om Kina er verdens næststørste økonomi, er betydningen for dansk økonomi begrænset. For Danmark er det mere afgørende, hvad der sker i Europa og USA, og her går det fortsat godt. Så de internationale konjunkturer peger på fremgang for dansk eksport,« siger Helge J. Pedersen.

Forudsætningerne for en fremgang i den hjemlige efterspørgsel er også gunstig. Beskæftigelsen stiger og boligmarkedet udvikler sig positivt. Især i de større byer er boligpriserne steget meget, men der er også positive tendenser i øvrige dele af landet.

»Stigende boligpriserne betyder ofte fremgang i privatforbruget. Vi venter, at boligpriserne i perioden 2015 til 2017 stiger med knap ti procent på landsplan,« siger Helge J. Pedersen.

Inflationen er fortsat meget lav, hvilket blandt andet skyldes det fortsatte fald i olieprisen. Faldet i råvarepriserne betyder samtidig, at perioden med lav inflation fortsætter. Dermed har det også lange udsigter, før Den Europæiske Centralbank (ECB), sætter renten op. Det venter Nordea først sker i 2018.

Nordea regner med at ledigheden vil falde til bare 4 pct. Cheføkonom, Helge Pedersen, kommenterer sagen: