Nordea overrasker positivt

Første halvdel af 2009 blev et af de bedste i Nordeas historie. Trods krisestemning satte overskuddet næsten rekord, og ledelsen finder anledning til at opjustere forventningerne til helåret (Senest opdateret 8.40).

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Nordea trodser enhver tanke om krise og leverer et af sine bedste halvårsresultater nogen sinde. Ledelsen ser dog en lidt højere risiko for tab på udlånet i fremtiden.

"Midt i den værste recession i nyere tid har vores medarbejdere, tætte kunderelationer og stærke kapitalforhold gjort det muligt for Nordea at opnå et af de bedste halvårsresultater nogensinde," siger Nordeas koncernchef, Christian Clausen.

Nordea fik i andet kvartal et overskud på 616 millioner euro (4,6 milliarder kroner), mens markedet blot havde ventet et overskud på 421 millioner euro.

Renteindtægterne halter
Nordea nedskrev værdien af sine udlån med 425 millioner euro i andet kvartal, hvilket var 69 millioner euro mere end i første kvartal.

"Vi udvikler os planmæssigt med noget højere indtægter end ventet. Vores kreditforhold er solide, og nedskrivninger på udlån har udviklet sig i tråd med vores forventninger," siger Christian Clausen.

Nordeas udlån er steget med to procent fra første til andet kvartal. Alligevel er nettorenteindtægterne ikke fulgt med op. De er nemlig faldet med fire procent til 1,3 milliarder euro.

Svensk statsstøtte
Blot en halv time før Nordea regnskabet offentliggjorde konkurrenten svenske Handelsbanken sit regnskab. Det viste en stigning i nettorenteindtægterne på fem procent i den samme periode.

Det har været velkendt, at bankerne under finanskrisen har skruet rentemarginalen i vejret. Rentemarginalen er forskellen på ud- og indlånsrenten, og da krisen har afsløret, at bankerne har haft alt for stor risiko på bøgerne, har de svaret med at sætte prisen på deres produkter op.

Nordea har valgt ikke at deltage i den danske Bankpakke II. Banken har i stedet fået indirekte svensk statsstøtte, da den svenske stat deltog i en større kapitaludvidelse i foråret. Den svenske stat ejer hver femte Nordea-aktie.