Nordea: Nationalbanken prøver at gøre sig uforudselig

Nationalbanken ønsker ikke at være så nem at læse, vurderer valutastrateg.

Foto: Nils Meilvang. Nordea forventer endnu en rentesænkning fra Nationalbanken på torsdag. Dermed ryger renten muligvis ned under minus én procent, hvilket vil være den laveste rente i verden.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbanken valgte højst overraskende ikke at sænke renten torsdag eftermiddag, og det skyldes ifølge Nordea, at Nationalbanken ikke vil være for lette aflæse for de investorer, der køber op i kroner og lægger pres på kursen.

Sådan lyder vurderingen fra Niels Christensen, der er valutastrateg i Nordea.

- Nationalbanken ønsker ikke at være så nem at læse og vil gerne være i stand til at overraske markederne. Det skal sikre, at banken ikke presser sig selv op i et hjørne, siger han til Ritzau Finans.

Han peger på, at effekten af de seneste fire rentenedsættelser faktisk har haft den modsatte af Nationalbankens ønske, da der efterfølgende har været en stigende efterspørgsel for danske kroner.

Presset på kronen er dog højst sandsynligt uændret, og Niels Christensen peger på, at Nationalbanken baseret på torsdagens nettostilling, har solgt danske kroner for 18-20 mia. kr. i tirsdags, hvilket er den seneste dag, man kan se handlen for.

- Men der kan komme noget allerede i morgen fredag eller på mandag. Nu bliver Nationalbanken sværere at aflæse, siger Niels Christensen.

Den uændrede rente kan også skyldes, at Nationalbanken vil prøve at teste, om efterspørgslen for danske kr. har nået et mætningspunkt.

På rygtebasis har de danske pensionskasser været nævnt som nogle af de investorer, der har været med til lægge pres på kronen, og det kan være, at disse efterhånden har fået afdækket deres risiko.

- Nationalbanken afventer måske for at se, om presset på kronen kan aftage af sig selv. Det kan være, at nogle af pensionskasserne er nået op på den afdækningsgrad, som ønskes på nuværende tidspunkt, hvorfor interessen måske begynder at stilne af, siger Niels Christensen.

- Det samme kan man gætte på om den udenlandske indstrømning. Men det er svært at vide, fordi der ikke er nogen, som har et fuldt overblik over, hvor pengene strømmer ind fra, siger Niels Christensen, der dog understreger, at der er tale om spekulation fra hans side.

Onsdag undlod Nationalbanken at sælge skatkammerbeviser på trods af efterspørgsel på hele 5,9 mia. kr. Det skete knap to uger efter, at Nationalbanken stoppede med at udstede nye statsobligationer.

Disse to tiltag er sammen med rentenedsættelser og frasalg af kroner værktøjer, som Nationalbanken bruger for at dæmpe presset på den danske krone.

Niels Christensen siger i den sammenhæng, at man i morgen fredag vil kunne få en indikation om, hvorvidt beslutningen om ikke at sælge skatkammerbeviser, har virket, når bankernes nettostilling over for Nationalbanken bliver offentliggjort klokken 16.