Nordea lover at have forbedret sig efter ny hvidvask-sag

»Nordea tager sine forpligtelser til at bekæmpe hvidvask meget alvorligt«, siger banken i ny sag om hvidvask.

Arkivfoto: Den nordiske storbank Nordea tager sine forpligtelser til at bekæmpe hvidvask af penge meget alvorligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Ints Kalnins / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordiske storbank Nordea tager sine forpligtelser til at bekæmpe hvidvask af penge meget alvorligt.

Sådan lyder det fra banken, der ifølge Berlingske er involveret i en international sag om hvidvask af store summer for kriminelle aktiviteter i Rusland.

Ifølge Berlingske er Nordea og konkurrenten Danske Bank blevet brugt som mellemstation i en global hvidvaskningsoperation.

Syv milliarder kroner via 1700 transaktioner skulle været gået gennem de to banker. For Nordea er beløbet 250 millioner kroner fordelt på 200 transaktioner.

Nordeas pressechef, Stine Wind, skriver i en kommentar til sagen, at de pågældende transaktioner fandt sted i perioden 2012-14.

Det var før, at banken iværksatte et omfattende kontrolprogram for økonomisk kriminalitet, lyder det. Det skal gøre op med tidligere tiders mangler på hvidvaskområdet i Nordea.

»Nordea tager sine forpligtelser til at bekæmpe hvidvask meget alvorligt og har investeret massivt for at styrke kontrollen«, lyder i kommentaren, der er sendt til flere medier.

Det er ikke første gang, at Nordea er i søgelyset i forbindelse med hvidvask. I juni 2016 blev banken politianmeldt af Finanstilsynet for at overtræde lov om hvidvask.

Banken svigtede på en række punkter, konkluderede tilsynet. Blandt andet ved at være for dårlig til at identificere højrisikokunder og finde ud af, hvor deres penge kommer fra.

Danske Bank har i kølvandet på Berlingskes omtale erkendt, at bankens afdeling i Estland svigtede. Hverken systemer eller rutiner var på plads til at opdage, om den blev misbrugt til at vaske penge hvide. Banken har skilt sig af med en række kunder.

Nordea kommenterer ikke kundeforhold, lyder det.

»Af hensyn til vores kunders fortrolighed er det vores politik ikke at kommentere på specifikke kunder og deres transaktioner.«

Nordea samarbejder jævnligt med myndighederne i forbindelse med mistænkelige transaktioner, lyder det.

»Og det vil vi også gøre i dette tilfælde«, skriver pressechefen.