Nordea: Krisepakke er ingen vækstpakke

Regeringens krisepakke er ikke skabt til at skabe vækst i samfundet, men det kan være fornuftigt nok at hjælpe de mindre eksportvirksomheder, vurderer Nordea.

Foto: Scanpix
Den nye pakke fra regeringen kommer ikke til at skabe vækst af betydning i dansk økonomi, men det er næppe meningen.

"Det her er ikke en del af en vækstpakke, og det mener vi heller ikke, at dansk økonomi har behov for i øjeblikket," siger Nordeas cheføkonom Helge Pedersen.

Alligevel kan han godt se fornuften i en pakke, der kan støtte dele af dansk erhvervsliv.

"Der kan være en ide i at give virksomhederne et smøremiddel, der kan sikre deres eksportkreditfaciliteter. Det er især eksportvirksomhederne, som har haft svært ved at få den nødvendige kredit stillet til rådighed," siger Helge Pedersen.

Fem milliarder er ikke meget
Krisepakken, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), præsenterede for Berlingske Tidende på Færøerne i går, er på cirka fem milliarder kroner.

"Fem milliarder kroner er ikke et voldsomt stort beløb. Vi ved endnu ikke, hvad de præcist bliver øremærket til, men de kan måske være med til at hjælpe virksomhederne, og det kan være meget fornuftigt," siger Helge Pedersen.

Adspurgt om virksomhederne med sunde projekter ikke bare kan gå til Nordea og få deres lån, svarer cheføkonomen.

"Jo, det vil jeg mene, de kan gøre. Det er dog mere min fornemmelse at faldet i udlånsvæksten skyldes, at efterspørgslen efter lån ikke er så stor mere, end en egentlig kreditstramning," siger Helge Pedersen.